Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rabobank: volgend jaar blijven inkoopkosten grote uitdaging horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rabobank: volgend jaar blijven inkoopkosten grote uitdaging horeca
Ondernemers in de horeca bevinden zich in zwaar weer. Hoewel de kerstdagen een lichtpuntje zijn in deze tijden, is de situatie voor uitbaters in de horecasector verre van optimaal. Het is onzeker wat consumenten doen in deze tijden. Daar komen ook de stijgende inkoopkosten bij en je hebt een ‘cocktail van kosten’ die hoofdpijn bezorgt bij de ondernemers. Analisten van de Rabobank hebben de situatie voor komend jaar in kaart gebracht. Dit meldt Out of Home Shops. 

Hogere huurprijzen, stijgende energiekosten en een tekort aan personeel zijn problemen waar horecaondernemers weinig invloed op uit kunnen oefenen. Waar zij dat wel kunnen is bij het doen van inkopen. Het is ongeveer een derde van de totale kosten voor een restaurant of café. Om nog een boterham op het bord te krijgen moeten ondernemers hier verstandig mee omgaan en moet de kostprijs van het menu zo goed mogelijk in de hand worden gehouden, zegt de bank.

Onzekere factoren 

Een aantal aspecten waar de ondernemers weinig aan kunnen doen zijn het weer, dierziektes en energiekosten. Zo heeft de vogelgriep een grote invloed op de inkoopprijzen voor eieren en kippenvlees. Klimaat en weer beïnvloeden productievolumes en prijzen van onder andere olijfolie. De prijs van diepgevroren groenten en aardappelproducten zijn sterk afhankelijk van energiekosten.

Kosteninflatie nog niet meegenomen in prijzen

De analisten van de Rabobank denken dat de kosteninflatie nog niet helemaal is meegenomen in de prijzen van dit jaar. Zo zullen de prijzen van producten zoals vis, varkensvlees, bier, wijn en bakproducten nog enigszins oplopen, maar zal de stijging stagneren en de prijs stabiliseren. Energiekosten spelen echter ook een rol.

Lichtpuntje in het donker

Niet alle producten zijn duurder geworden. Door een grote voorraad aan garnalen en karton kunnen de prijzen hiervan onder druk komen. De analisten zien ook dat het aanbod van rundvlees toeneemt. Maar ook producten zoals koffie en oliën gaan naar verwachten in prijs dalen in het komende jaar. Die prijzen zullen wel boven het niveau van voor corona blijven.

De analisten van de Rabobank zeggen: “Veel inkoopprijzen gaan de komende maanden omhoog. Verspilling terugdringen, kostenbeheersing en de menusamenstelling onder de loep nemen blijven noodzakelijk voor de horeca. Dat zal echter niet altijd genoeg zijn om de winstmarge te stutten. Dan is het verhogen van de menuprijs onomkoombaar.”

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.