Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rabobank: volgend jaar blijven inkoopkosten grote uitdaging horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rabobank: volgend jaar blijven inkoopkosten grote uitdaging horeca
Ondernemers in de horeca bevinden zich in zwaar weer. Hoewel de kerstdagen een lichtpuntje zijn in deze tijden, is de situatie voor uitbaters in de horecasector verre van optimaal. Het is onzeker wat consumenten doen in deze tijden. Daar komen ook de stijgende inkoopkosten bij en je hebt een ‘cocktail van kosten’ die hoofdpijn bezorgt bij de ondernemers. Analisten van de Rabobank hebben de situatie voor komend jaar in kaart gebracht. Dit meldt Out of Home Shops. 

Hogere huurprijzen, stijgende energiekosten en een tekort aan personeel zijn problemen waar horecaondernemers weinig invloed op uit kunnen oefenen. Waar zij dat wel kunnen is bij het doen van inkopen. Het is ongeveer een derde van de totale kosten voor een restaurant of café. Om nog een boterham op het bord te krijgen moeten ondernemers hier verstandig mee omgaan en moet de kostprijs van het menu zo goed mogelijk in de hand worden gehouden, zegt de bank.

Onzekere factoren 

Een aantal aspecten waar de ondernemers weinig aan kunnen doen zijn het weer, dierziektes en energiekosten. Zo heeft de vogelgriep een grote invloed op de inkoopprijzen voor eieren en kippenvlees. Klimaat en weer beïnvloeden productievolumes en prijzen van onder andere olijfolie. De prijs van diepgevroren groenten en aardappelproducten zijn sterk afhankelijk van energiekosten.

Kosteninflatie nog niet meegenomen in prijzen

De analisten van de Rabobank denken dat de kosteninflatie nog niet helemaal is meegenomen in de prijzen van dit jaar. Zo zullen de prijzen van producten zoals vis, varkensvlees, bier, wijn en bakproducten nog enigszins oplopen, maar zal de stijging stagneren en de prijs stabiliseren. Energiekosten spelen echter ook een rol.

Lichtpuntje in het donker

Niet alle producten zijn duurder geworden. Door een grote voorraad aan garnalen en karton kunnen de prijzen hiervan onder druk komen. De analisten zien ook dat het aanbod van rundvlees toeneemt. Maar ook producten zoals koffie en oliën gaan naar verwachten in prijs dalen in het komende jaar. Die prijzen zullen wel boven het niveau van voor corona blijven.

De analisten van de Rabobank zeggen: “Veel inkoopprijzen gaan de komende maanden omhoog. Verspilling terugdringen, kostenbeheersing en de menusamenstelling onder de loep nemen blijven noodzakelijk voor de horeca. Dat zal echter niet altijd genoeg zijn om de winstmarge te stutten. Dan is het verhogen van de menuprijs onomkoombaar.”

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.