Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ABN AMRO: ‘Verkoop vlees- en zuivelvervangers kan in 2030 verdubbelen’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ABN AMRO: ‘Verkoop vlees- en zuivelvervangers kan in 2030 verdubbelen’
Ondanks een stagnering van de groei in verkoop van plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees, is de verwachting dat de verkoop van deze producten in de komende acht jaar kan verdubbelen. Dit concludeert ABN AMRO uit een analyse. ABN AMRO baseert zijn voorspelling op de verbetering van vlees- en zuivelvervangers. Daardoor zouden deze producten meer mensen aan kunnen spreken. Dit meldt Foodclicks. 

De afgelopen jaren waren vlees- en zuivelvervangers enorm in trek, maar deze toename lijkt af te vlakken. In 2019 steeg de verkoop van vleesvervangende producten met 25 procent en in 2020 zelfs met 34. In 2021 stagneerde de verkoop tot een groei van 7 procent. Ook noemenswaardig is dat de verkoop van de huismerken harder steeg dan die van merkproducten. Volgens de ABN AMRO steeg de verkoop van zuivelvervangers in dezelfde periode met 11, 34 en 10 procent. Daarentegen is het marktaandeel van deze producten in vergelijking met normale vlees- en zuivelproducten nog relatief laag.

Verdubbeling van verkoop 

De bank stelt wel dat zij verwacht dat de verkoop van vlees- en zuivelproducten zich kan voortzetten en kan verdubbelen in 2030. Dan moeten de producten aan een aantal eisen voldoen. De prijs per product zou lager moeten worden en ook kunnen verdere innovaties op het gebied van smaak en textuur een rol spelen in deze transitie. ABN stelt dat het belangrijk is dat producenten blijven investeren in gezondere producten en kunnen aantonen dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Transitie

Gezien de maatschappelijke situatie hebben vlees- en zuivelvervangers de wind in de rug. De overheid heeft plannen om het aandeel van dierlijke eiwitten in het dieet te verlagen van 60 procent naar 50 procent in 2030. Nadia Menkveld, Sector Econoom Agrarisch Food van ABN AMRO, zegt hierover: “Dit is een behoorlijke uitdaging. De afgelopen jaren is het lastig gebleken om de vleesconsumptie te verminderen. Ons eetgedrag is onderdeel van vaste patronen. Juist daarom kunnen vleesvervangers een deel van de eiwittransitie goed ondersteunen.”

“Hoewel zuivel- en vleesvervangers nu nog een vrij kleine categorie zijn, heeft deze markt wel potentie, óók in het buitenland. De marktpenetratie in afzetmarkten als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje is veel lager dan in Nederland. Dit biedt kansen voor Nederlandse producenten om hun kennis in andere landen in te zetten. Internationale uitbreiding heeft als bijkomend voordeel dat de prijs per geproduceerde eenheid door schaalvergroting omlaag kan.”

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.