Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gelderlandse horeca heeft bijna geen plek meer met Kerst: ‘We zitten vol’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gelderlandse horeca heeft bijna geen plek meer met Kerst: ‘We zitten vol’
Je moet snel zijn als je in Gelderland nog een tafeltje wilt reserveren in een restaurant met Kerst. Bij de meeste plekken is het een echte stormloop met reserveringen. Veel uitbaters moeten daarom “nee” verkopen aan gasten. Dit meldt RN7.

Veel restaurants in de provincie Gelderland zitten al vol met Kerst: “We krijgen alleen maar telefoontjes met mensen die vragen of er nog plek is”, zegt een medewerker van een restaurant in Nijmegen. Het is een mooie meevaller in tijden van prijsstijgingen en oplopende energiekosten. “We zitten al best een tijdje volgeboekt voor de kerstdagen”, vertelt ook Karina van der Kolk van ’t Raedhuys in Duiven. “Mensen zagen het al twee jaar op rij door hun neus geboord worden, daarom zijn ze er nu op tijd bij”, voegt ze toe.

Veel mensen kijken uit naar Kerst. Zonder enige vorm van beperkingen in verband met corona betekent dit ook veel drukte in de horeca. De meeste ondernemers zien dit als grootste oorzaak voor de hausse aan reserveringen. Eén van die ondernemers is Sander Wind, eigenaar van restaurant FortVier en voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland regio Gelderland: “Ik hoor het veel terug, mensen hebben weer zin in een avondje uit met Kerst”.

Afhaalconcept voor Kerst

Een concept dat de afgelopen jaren populair is geworden, is het leveren van een afhaalservice voor Kerstdiners voor gasten. Wind denkt dat het gaat om een “overblijfsel uit de coronaperiode”. De afgelopen jaren heeft de horeca last gehad van de lockdowns rond Kerst. Ondernemers hebben toen massaal afhaalservices opgezet om alsnog omzet te kunnen maken. Op sommige plekken liep dat zelfs zo goed, dat deze zaken ook dit jaar weer afhaalmaaltijden aanbieden.

Randy Meerbeek van Wapen van Heeckeren in Hummelo hanteert ook dit concept: “We zitten vol op beide Kerstdagen. Maar met Kerstavond zijn we dicht en bieden we de mogelijkheid om in de middag af te halen”.

Raymond Kluit van De Watermolen gaat zelfs nog een stapje verder: “Ons restaurant is tijdens de Kerstdagen gesloten en we gaan precies hetzelfde doen als afgelopen jaren. En dat gaat weer heel druk worden. Er is grote behoefte aan”.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.