Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wat gaat er veranderen in de loonadministratie in 2023?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Wat gaat er veranderen in de loonadministratie in 2023?
De horeca kampt momenteel met veel problematiek: het gebrek aan personeel, de stijging van de inkoopkosten en hoge energielasten. Daarnaast hebben veel verhuurders van de horecapanden aangekondigd de huurprijzen te verhogen. Als klap op de vuurpijl wordt het minimumloon voor werknemers t/m 20 jaar verhoogd naar uurlonen die gelden voor cao werknemers. Alles bij elkaar betekent dit een grote verhoging van kosten. Dit meldt De Restaurant Krant.

Wat gaat 2023 de horeca brengen? Hieronder een aantal punten.

Minimumloon

Vanaf 1 januari 2023 gaat het minimumloon stijgen. Deze wordt verhoogd met 10,15 procent, van 9,60 euro voor een 20-jarige naar 10,57 euro. Daarnaast worden ook de cao-lonen verhoogd. Deze loonstijging bedraagt 2 procent.

Horeca-cao

In maart van dit jaar hebben de KHN en horecabonden FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuw horeca-cao kunnen vaststellen. Het cao loopt van 1 januari 2022 tot 1 januari 2024.

Voor werkgevers die aangesloten zijn bij de KHN gold dit cao al sinds het begin van het jaar. In juni van dit jaar is tevens het besluit genomen dat dit een algemeen bindend cao wordt. Dat betekent dat ook horecawerkgevers die niet zijn aangesloten bij de KHN, maar wel onder de sferen van de horeca-cao vallen, ook deze nieuwe cao moeten toepassen.

Reiskostenvergoeding

Daarnaast de secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de horeca worden ietwat verbeterd. Zo is er aangekondigd dat de reiskostenvergoeding verhoogd wordt. Momenteel geldt er een vergoeding van 0,19 euro per gereisde kilometer. Vanaf volgend jaar wordt deze vergoeding verhoogd tot 0,21 euro per kilometer.

Werkkostenregeling

De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt voor alleen volgend jaar verhoogd naar 3 procent van de fiscale loonsom tot en met 400.000 euro. In 2022 was dit percentage 1,7 procent. Voor het meerdere boven een loonsom van 400.000 blijft het percentage ongewijzigd op 1,18 procent.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.