Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meeste gasten reageren begripvol op energietoeslag

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Meeste gasten reageren begripvol op energietoeslag
Na een goed voorjaar en een goede zomer voor de horeca beginnen er weer donkere wolken boven de sector te hangen. Naast de stijgende loon- en inkoopkosten beginnen nu ook de flink verhoogde energieprijzen hun tol eisen. Horecaondernemers moeten creatief naar oplossingen zoeken. Dit meldt De Ondernemer.

De uitbaters van De 4 Heeren in Nijmegen hebben sinds vorige week een onorthodoxe maatregel getroffen tegen de stijging van de energiekosten. Zij vragen nu klein bedrag van 1 euro extra bij hun gasten. Zo hopen zij het hoofd boven water te houden. “Anders zouden we 4 euro voor een normaal biertje moeten rekenen”, zegt één van de eigenaren. De extra euro wordt gevraagd, en is dus niet verplicht.

Kosten rijzen de pan uit

Ze hebben geen keus. Dat geven Coen Pompstra en Anne van Beuningen aan, die samen het managementteam vormen. “Aan inkoop zijn we ruim 10 procent meer kwijt en ook personeelskosten stijgen per 1 januari met 10 procent. Daarnaast wordt nu ook de energierekening van toch al dik 1500 euro ruim drie keer zo hoog”, vertelt Van Beuningen.

Energietoeslag komt vaker voor

De 4 Heeren is niet de eerste plek waar een energietoeslag is ingevoerd. Elders in het land vragen ze soms zelf een extra bijdrage van 2,50 euro. Ook in hun eigen stad heeft de horeca dit besluit al genomen. Daar werd bij de vader van Van Beuningen, die een pizza had besteld, zonder dat hij hiervan op de hoogte werd gesteld 1,50 euro extra in rekening gebracht.

Energietoeslag puur zakelijk

Pompstra merkte dat niet alle personeelsleden aan de tafel vroegen of de gasten een extra bijdrage wouden leveren. “Niet iedereen durfde erover te beginnen, zeker niet bij grotere groepen. Daarbij komt dat, hoewel de meeste klanten begripvol reageerden, maar zo’n 40 procent de euro ook echt betaalde”.

Daarom staat er nu een extra regel op de bon voor de toeslag. Van Beuningen zegt dat de bijdrage nog steeds vrijwillig is. “Met de poster op de deur en op de menukaart leggen we uit waarom we deze toeslag vragen. Wie niet wil betalen, kan dat aangeven”.

Toeslag ten kost van fooi

Waar het tweetal niet op hoopt, maar wel rekening mee houdt, is dat de energietoeslag ten koste kan gaan van de fooi. Dat zouden ze jammer vinden, geven ze aan, want de fooi is bedoeld voor het personeel. “We hopen echt op begrip voor deze tijdelijke maatregel. Want dat is het, we gaan ervan uit dat als de oorlog in Oekraïne stopt, de energieprijzen weer zakken. En dan stoppen we er meteen mee”.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.