Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meeste gasten reageren begripvol op energietoeslag

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Meeste gasten reageren begripvol op energietoeslag
Na een goed voorjaar en een goede zomer voor de horeca beginnen er weer donkere wolken boven de sector te hangen. Naast de stijgende loon- en inkoopkosten beginnen nu ook de flink verhoogde energieprijzen hun tol eisen. Horecaondernemers moeten creatief naar oplossingen zoeken. Dit meldt De Ondernemer.

De uitbaters van De 4 Heeren in Nijmegen hebben sinds vorige week een onorthodoxe maatregel getroffen tegen de stijging van de energiekosten. Zij vragen nu klein bedrag van 1 euro extra bij hun gasten. Zo hopen zij het hoofd boven water te houden. “Anders zouden we 4 euro voor een normaal biertje moeten rekenen”, zegt één van de eigenaren. De extra euro wordt gevraagd, en is dus niet verplicht.

Kosten rijzen de pan uit

Ze hebben geen keus. Dat geven Coen Pompstra en Anne van Beuningen aan, die samen het managementteam vormen. “Aan inkoop zijn we ruim 10 procent meer kwijt en ook personeelskosten stijgen per 1 januari met 10 procent. Daarnaast wordt nu ook de energierekening van toch al dik 1500 euro ruim drie keer zo hoog”, vertelt Van Beuningen.

Energietoeslag komt vaker voor

De 4 Heeren is niet de eerste plek waar een energietoeslag is ingevoerd. Elders in het land vragen ze soms zelf een extra bijdrage van 2,50 euro. Ook in hun eigen stad heeft de horeca dit besluit al genomen. Daar werd bij de vader van Van Beuningen, die een pizza had besteld, zonder dat hij hiervan op de hoogte werd gesteld 1,50 euro extra in rekening gebracht.

Energietoeslag puur zakelijk

Pompstra merkte dat niet alle personeelsleden aan de tafel vroegen of de gasten een extra bijdrage wouden leveren. “Niet iedereen durfde erover te beginnen, zeker niet bij grotere groepen. Daarbij komt dat, hoewel de meeste klanten begripvol reageerden, maar zo’n 40 procent de euro ook echt betaalde”.

Daarom staat er nu een extra regel op de bon voor de toeslag. Van Beuningen zegt dat de bijdrage nog steeds vrijwillig is. “Met de poster op de deur en op de menukaart leggen we uit waarom we deze toeslag vragen. Wie niet wil betalen, kan dat aangeven”.

Toeslag ten kost van fooi

Waar het tweetal niet op hoopt, maar wel rekening mee houdt, is dat de energietoeslag ten koste kan gaan van de fooi. Dat zouden ze jammer vinden, geven ze aan, want de fooi is bedoeld voor het personeel. “We hopen echt op begrip voor deze tijdelijke maatregel. Want dat is het, we gaan ervan uit dat als de oorlog in Oekraïne stopt, de energieprijzen weer zakken. En dan stoppen we er meteen mee”.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.