Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vlak voor de feestdagen blijkt tekort aan champagne in de horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vlak voor de feestdagen blijkt tekort aan champagne in de horeca
De crisissen houden niet op met komen: van personeelstekorten tot stijgende energie- en inkoopprijzen. Maar zo vlak voor de feestdagen doet zich een ander probleem voor. In de horeca heerst een tekort aan champagne. Dat terwijl de vraag naar exclusievere champagnes groter is dan ooit, vertelt Schilo van Coevorden van restaurant Taiko in Amsterdam. Dit meldt Entree Magazine.

De bodem van de champagnevoorraad komt in zicht, liet een topman van LVMH, Louis Vuitton Moët Hennessy, onlangs weten. Er wordt in deze kringen al gesproken over de Roaring Twenties, de periode na de Eerst Wereldoorlog, die gekenmerkt wordt door het vele feesten en drinken. Ook in Nederland werd er nooit zoveel champagne gedronken als nu. Dit leidt al tot lege schappen, maar dit beeld zal waarschijnlijk nog vaker voorkomen. Vooral de champagnes van kleine en exclusievere huizen zijn schaars.

Horeca heeft moeite

Het is niet alleen lastig voor consumenten om een flesje champagne te bemachtigen. Dit geldt ook voor de horeca. Vaak krijgen zij een nee te horen wanneer zij proberen een exclusievere fles te bestellen. De enige manier waarop horecaondernemers nu, met geluk, champagne kunnen krijgen, is door een goede relatie te hebben met de leverancier. Dat is jammer, want juist nu de gasten graag iets willen bestellen dat meer oplevert kunnen de horecaondernemingen het niet serveren.

Coronacrisis

De champagnetekorten zijn ontstaan tijdens de coronacrisis. Wat ook opvalt is dat een crisis vaak leidt tot een hogere verkoop van champagne. Meer mensen zitten thuis en zijn daar meer champagne gaan drinken. Nu de horeca weer open is willen ze ook buitenshuis van een glaasje genieten. Mensen willen het leven vieren. Daarbij zien we, vaak onder jongeren, dat de belangstelling voor luxeproducten en luxemerken groeit.

Feestmaand

De tekorten komen extra slecht uit voor de horeca omdat de feestmaand is aangebroken. In de decembermaand wordt altijd de meeste champagne gedronken. Nu is er wel goed nieuws: de voorspelling voor volgend jaar is dat de champagnevoorraden weer bijgevuld zullen worden.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.