Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren: ‘Onzekerheid is te groot’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren: ‘Onzekerheid is te groot’
De horeca heeft veel last van de energiecrisis. Daarnaast loopt het personeelstekort ook op. Voor de horecaeigenaren van restaurant Van Dijk en De Boer is Nijmegen is het te veel. Zij stoppen met hun restaurant Van Dijk en De Boer. De onzekerheid is te groot voor hen. Dit meldt De Stentor.

Het was niet gepland om de zaak te verkopen. Maar toen vorige maand een koper een bod deed, vonden Dennis van Dijk en Dimphke de Boer dat het tijd was. De koper kwam precies op het juiste moment.

Een eigenaar van een ander restaurant was opzoek naar een zaak, vanwege een verbouwing. “Dat zagen we niet zitten”, zegt Van Dijk tegen de Stentor. “Uiteindelijk was kopen toch een optie voor deze ondernemer. Dat werd wél interessant”.

Crisis in de horecasector

Sinds 2018 serveert het restaurant aan de Dommer van Poldersveldtweg hun zes-gangen-menu, meestal voor een volle zaak. Maar na twee jaar kwam de coronacrisis. Ondanks dat het restaurant goed loopt, vinden ze de toekomst onzeker.

Nadat corona grotendeels weg is uit de samenleving, kampt de horecasector met nieuwe problemen: de energiecrisis en het tekort aan personeel. “We begonnen twee jaar voor corona en hebben zo dus niet echt een buffer opgebouwd. De inkoopprijzen van producten zijn 10 tot 12 procent hoger dan vorig jaar”, aldus Van Dijk. “Personeel vinden in deze tijd is lastig. Zie maar eens nieuwe medewerkers te vinden als mensen stoppen in de bediening. Niemand weet hoe de situatie in februari is: of we dan misschien nóg meer betalen voor energie en inkoop”. Hij doelt op de ontwikkelingen en problemen die mede door de oorlog in Oekraïne zijn ontstaan.

Stoppen doet pijn in het hart

“We hebben schitterende jaren gehad, geweldige recensies gekregen en veel bereikt: noteringen in de Gault & Millau-gids bijvoorbeeld. En onze leerling-kok werd tweede bij de Young Chef Awards”.

Dat ze stoppen, is met pijn in hun hart. Eerste kerstdag openen zij voor het laatst de deuren. De Boer blijft werken als teamleider bij een zorgorganisatie. Dit deed ze al naast haar baan als horecaeigenaar. Van Dijk geeft aan wel in de horeca te willen blijven werken: “Maar wel rustiger aan. Ik sta al sinds ik tiener ben in de keuken. Meer tijd hebben voor het gezin is niet verkeerd”.

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.