Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren: ‘Onzekerheid is te groot’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren: ‘Onzekerheid is te groot’
De horeca heeft veel last van de energiecrisis. Daarnaast loopt het personeelstekort ook op. Voor de horecaeigenaren van restaurant Van Dijk en De Boer is Nijmegen is het te veel. Zij stoppen met hun restaurant Van Dijk en De Boer. De onzekerheid is te groot voor hen. Dit meldt De Stentor.

Het was niet gepland om de zaak te verkopen. Maar toen vorige maand een koper een bod deed, vonden Dennis van Dijk en Dimphke de Boer dat het tijd was. De koper kwam precies op het juiste moment.

Een eigenaar van een ander restaurant was opzoek naar een zaak, vanwege een verbouwing. “Dat zagen we niet zitten”, zegt Van Dijk tegen de Stentor. “Uiteindelijk was kopen toch een optie voor deze ondernemer. Dat werd wél interessant”.

Crisis in de horecasector

Sinds 2018 serveert het restaurant aan de Dommer van Poldersveldtweg hun zes-gangen-menu, meestal voor een volle zaak. Maar na twee jaar kwam de coronacrisis. Ondanks dat het restaurant goed loopt, vinden ze de toekomst onzeker.

Nadat corona grotendeels weg is uit de samenleving, kampt de horecasector met nieuwe problemen: de energiecrisis en het tekort aan personeel. “We begonnen twee jaar voor corona en hebben zo dus niet echt een buffer opgebouwd. De inkoopprijzen van producten zijn 10 tot 12 procent hoger dan vorig jaar”, aldus Van Dijk. “Personeel vinden in deze tijd is lastig. Zie maar eens nieuwe medewerkers te vinden als mensen stoppen in de bediening. Niemand weet hoe de situatie in februari is: of we dan misschien nóg meer betalen voor energie en inkoop”. Hij doelt op de ontwikkelingen en problemen die mede door de oorlog in Oekraïne zijn ontstaan.

Stoppen doet pijn in het hart

“We hebben schitterende jaren gehad, geweldige recensies gekregen en veel bereikt: noteringen in de Gault & Millau-gids bijvoorbeeld. En onze leerling-kok werd tweede bij de Young Chef Awards”.

Dat ze stoppen, is met pijn in hun hart. Eerste kerstdag openen zij voor het laatst de deuren. De Boer blijft werken als teamleider bij een zorgorganisatie. Dit deed ze al naast haar baan als horecaeigenaar. Van Dijk geeft aan wel in de horeca te willen blijven werken: “Maar wel rustiger aan. Ik sta al sinds ik tiener ben in de keuken. Meer tijd hebben voor het gezin is niet verkeerd”.

Door: Nationale Horecagids

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.