Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren: ‘Onzekerheid is te groot’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren: ‘Onzekerheid is te groot’
De horeca heeft veel last van de energiecrisis. Daarnaast loopt het personeelstekort ook op. Voor de horecaeigenaren van restaurant Van Dijk en De Boer is Nijmegen is het te veel. Zij stoppen met hun restaurant Van Dijk en De Boer. De onzekerheid is te groot voor hen. Dit meldt De Stentor.

Het was niet gepland om de zaak te verkopen. Maar toen vorige maand een koper een bod deed, vonden Dennis van Dijk en Dimphke de Boer dat het tijd was. De koper kwam precies op het juiste moment.

Een eigenaar van een ander restaurant was opzoek naar een zaak, vanwege een verbouwing. “Dat zagen we niet zitten”, zegt Van Dijk tegen de Stentor. “Uiteindelijk was kopen toch een optie voor deze ondernemer. Dat werd wél interessant”.

Crisis in de horecasector

Sinds 2018 serveert het restaurant aan de Dommer van Poldersveldtweg hun zes-gangen-menu, meestal voor een volle zaak. Maar na twee jaar kwam de coronacrisis. Ondanks dat het restaurant goed loopt, vinden ze de toekomst onzeker.

Nadat corona grotendeels weg is uit de samenleving, kampt de horecasector met nieuwe problemen: de energiecrisis en het tekort aan personeel. “We begonnen twee jaar voor corona en hebben zo dus niet echt een buffer opgebouwd. De inkoopprijzen van producten zijn 10 tot 12 procent hoger dan vorig jaar”, aldus Van Dijk. “Personeel vinden in deze tijd is lastig. Zie maar eens nieuwe medewerkers te vinden als mensen stoppen in de bediening. Niemand weet hoe de situatie in februari is: of we dan misschien nóg meer betalen voor energie en inkoop”. Hij doelt op de ontwikkelingen en problemen die mede door de oorlog in Oekraïne zijn ontstaan.

Stoppen doet pijn in het hart

“We hebben schitterende jaren gehad, geweldige recensies gekregen en veel bereikt: noteringen in de Gault & Millau-gids bijvoorbeeld. En onze leerling-kok werd tweede bij de Young Chef Awards”.

Dat ze stoppen, is met pijn in hun hart. Eerste kerstdag openen zij voor het laatst de deuren. De Boer blijft werken als teamleider bij een zorgorganisatie. Dit deed ze al naast haar baan als horecaeigenaar. Van Dijk geeft aan wel in de horeca te willen blijven werken: “Maar wel rustiger aan. Ik sta al sinds ik tiener ben in de keuken. Meer tijd hebben voor het gezin is niet verkeerd”.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.