Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alkmaarse horeca zet zich in tegen voedselverspilling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Alkmaarse horeca zet zich in tegen voedselverspilling
De opdracht voor de horeca in Alkmaar was duidelijk: duurzame en gezonde gerechten op de kaart en tegelijkertijd proberen voedselverspilling zo veel mogelijk te minimaliseren. Vijf horecaondernemers gingen tijdens de YourChoice campagne van Greendish aan de slag met deze kwestie. De deelnemende horecagelegenheden zijn Brownies & Downies, Grand Café De Kleine Waarheid, Turfmarkt, Fonduerestaurant De Fransman en de Koffiemolen Alkmaar. Dit meldt het Alkmaars Dagblad. 

Nederland is relatief gezien één van de grootste voedselverspillers; jaarlijks wordt er 2 miljard kilogram aan voedsel verspild. De horeca is verantwoordelijk voor 14 procent. Een groot deel hiervan komt door het maken van te veel eten of door bordresten. Daarentegen zijn ook snijverlies en slecht koelkastmanagement oorzaken van voedselverspilling. De gemeente Alkmaar wordt ondersteund door Greendish om voedselverspilling te reduceren. Dit stimuleert recyclen en ook moet het de CO2-uitstoot verminderen.

Duurzaamheid belangrijker dan gezond eten

De eerste opdracht voor de horecaondernemingen was het veranderen van een bestaand gerecht op de kaart. Deze is vervolgens beoordeeld door Greendish op duurzame inkoop, het gebruik van gezonde ingrediënten, portionering en het gebruik van minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten. Na een positieve beoordeling werd er extra aandacht besteed aan het gerecht, wat leidde tot een hogere verkoop. Ook konden de gasten in een vragenlijst laten weten wat zij belangrijk vonden in het maken van een keuze. Daaruit bleek dat de meeste gasten duurzaam eten belangrijker vonden dan gezond eten.

8.983 kilogram verspilling

Aan het begin van het project is de deelnemers gevraagd om hun afval te wegen. Bij de eerste meting werd het direct al duidelijk; in totaal is er bijna 9.000 kilogram aan eten verspild. Dit is goed voor 180 groene containers vol. Na de volgende meting was een grote afname van voedselverspilling gemeten. Vooral de hoeveelheid snijafval en koelkastafval nam erg sterk af. Koelkastafval nam zelfs met 40 procent af.

Horeca gemotiveerd

Niels Kop, chef-kok van de Turfmarkt, vond het een ogenopener. Het bewust worden van de hoeveelheid verspilling en dat het anders waren voor hem de meest waardevolle inzichten. Ook dacht het team van de Koffiemolen al langere tijd goed bezig te zijn. Na het project realiseerden zij zich dat er ook voor hun nog veel te winnen valt. Veel van het snijafval brengen zij tegenwoordig naar de kinderboerderij en ook hebben ze aan de afvalservice gevraagd om de sinaasappelschillen te scheiden, zodat hier zeep van gemaakt kan worden. De Fransman kwam met een andere insteek op het probleem; zij bieden gasten de keuze hoe groot zij hun portie voor het hoofdgerecht willen. De garnituren hebben zij ook aangepast zodat deze volledig worden opgegeten.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.