Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toch veel volle restaurants en uitverkochte concerten ondanks inflatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Toch veel volle restaurants en uitverkochte concerten ondanks inflatie
Volle restaurants, uitverkochte concertzalen en theaters. Wie een wandeling maakt door de gemiddelde stad zal veel volle restaurants zien. Het lijkt alsof mensen genoeg te besteden hebben, ondanks de hoge inflatie en energietarieven. Maar is dat ook zo? 

"Alleen kaarten voor experimentele voorstellingen verkopen minder goed. De bekende spelers en gezelschappen zijn meteen uitverkocht”, zegt Leontien Liems van Stadsschouwburg Utrecht aan RTL Nieuws. “Theaterliefhebbers nemen minder risico, ze kopen voornamelijk kaarten van bekende namen van wie ze een leuke avond verwachten”. De schouwburg zit op 80 procent van de bezoekersaantallen vergeleken met 2019. Maar dat was volgens Liems “een topjaar”.

Hogere prijzen

Door de verhoging van de prijzen lijkt het in de horeca een stuk beter te gaan. Deze sector heeft in het derde kwartaal bijna 25 procent meer omzet gegenereerd in vergelijking met vorig jaar. Toen waren er echter wel nog coronamaatregelen. Ook in vergelijking met het tweede kwartaal is een lichte stijging van drie procent te zien. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vertekend beeld

Het lijkt er op alsof het goed gaat in de sector. Maar er is een verschil tussen omzet en winst. Een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse horeca zegt: “Het omzetherstel ging na het loslaten van de coronamaatregelen inderdaad snel. Maar uit die omzet komt vaak niet genoeg winst om te investeren of om betalingsachterstanden weg te werken”. Hogere inkoopprijzen en personeels- en energiekosten zorgen ervoor dat de marges nog steeds mager zijn. “Daarnaast zien wij vaak dat door personeelskrapte een bepaald gedeelte van een horecazaak dicht blijft. Restaurants bieden bijvoorbeeld geen lunch meer aan of sluiten een extra dag per week”.

Veel leningen

Naast de hogere prijzen voor horecaondernemers is er nog een ander probleem waar de sector mee kampt. Veel ondernemers hebben tijdens corona een lening afgesloten om het hoofd boven water te houden. Deze moeten nu afgelost worden, terwijl ze nog niet zijn hersteld van de coronapandemie. Ook een hoge omzet tijdens de kerstdagen betekent niet per se een hogere winst.

Heropeningseffect

Momenteel heeft de horeca nog steeds te maken met een heropeningseffect. Ook geven mensen met een hoger inkomen vaak meer geld uit aan horeca en concerten. “Het geld dat zij vorig jaar niet konden uitgeven, stond op hun spaarrekening en dus wordt er nu meer besteed dan vorig jaar”, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING.

Ook is deze groep vaak minder gevoelig voor energieprijsstijgingen. “Er zijn horecazaken die vol zitten met mensen waar het relatief goed mee gaat”, vervolgt Blom. “Tegelijkertijd leven we wel degelijk in een economie waarmee het sinds een paar maanden echt minder goed gaat”.

Verwachting voor komend jaar onduidelijk

De energiecompensatie van 190 euro helpt veel huishoudens in de laatste maanden van het jaar. Maar vanaf volgend jaar kan dit anders zijn. “Het is lastig inschatten wat de energieprijzen gaan doen en hoeveel mensen gebaat zijn bij het energieplafond. Het is voor veel mensen onduidelijk wat zij in het nieuwe jaar te besteden hebben en dat kan van invloed zijn op de verschillende sectoren”.

Veel ondernemers in de horeca- en theatersector houden daarom hun hart vast. Dit geldt ook voor Liems: “We zitten in een Rijksmonument met veel ramen en ook wij wachten de energieprijzen af. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor theaterliefhebbers. We zijn aardig tevreden met hoe het nu gaat, maar hebben geen idee hoe het nieuwe jaar eruit gaat zien”.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.