Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe krijg je als restaurant een Michelinster?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Hoe krijg je als restaurant een Michelinster?
Het zijn de Oscars van de horecawereld. Bijna elke restauranteigenaar droomt ervan om ooit een felbegeerde Michelinster in ontvangst te mogen nemen. Aan het krijgen van een Michelinster zijn daarentegen strikte eisen verbonden. Onverwachtse bezoeken van inspecteurs en het hebben van een hoge standaard in het bereiden en serveren van het eten, maken het een klus om deze ster binnen te slepen. Maar wat moet een restaurant precies doen om een ster te bemachtigen?

Al meer dan honderd jaar beoordeelt Michelin restaurants over de hele wereld. Het begon als wegwijzer voor reizigers in Frankrijk die bij goede restaurants wilden eten als zij op reis waren. In de gids stonden routes naar bestemmingen in Frankrijk met restaurantjes waar men kon eten op advies van Michelin. Op een gegeven moment gaven bepaalde restauranteigenaren die niet in de gids stonden aan dat zij ook graag in de gids wilden. In 1936 werd daarom de sterrenclassificatie geïntroduceerd. Een restaurant kon vanaf toen één tot drie sterren ontvangen, afhankelijk van de kwaliteit en service die zij leveren. Tegenwoordig is de Michelinster uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze prijzen in de horecawereld. 

Betekenis van de sterren

Een restaurant kan in totaal drie sterren ontvangen. Het is een jaarlijks proces, wat betekent dat een restaurant bij slechter functioneren zijn sterren ook weer kan verliezen. Het moet daarom een consistente kwaliteit leveren. Michelin verdeelt de restaurants in categorieën van 1 tot 3 sterren:

  • 1 ster: het restaurant heeft een zeer goede keuken. Het is de moeite waard om het restaurant te bezoeken.
  • 2 sterren: wanneer een restaurant 2 sterren heeft, omschrijft Michelin het als een ‘uitzonderlijke keuken’. Zelfs wanneer het restaurant niet op de route ligt, is het waard om hier voor om te rijden.
  • 3 sterren: dit is het hoogste aantal sterren dat een restaurant kan ontvangen. Als een restaurant is deze categorie valt, is het volgens Michelin zelfs waard om speciaal voor dit restaurant een reis te maken, ongeacht hoe ver het is.

Inspecties

Voor het krijgen van een Michelinster moet een restaurant aan een aantal eisen voldoen op het gebied van kwaliteit en service. Daarom worden de gekozen restaurants onverwachts door meerdere inspecteurs bezocht. Die beoordelen of het restaurant in aanmerking komt met een ster. Aan het eind van het bezoek is het mogelijk dat een inspecteur zijn identiteit bekend maakt.

Het gehele proces van inspectie tot beoordeling is volledig onafhankelijk. De beste worden gekozen, ongeacht land, regio of locatie van het restaurant. Zo heeft bijvoorbeeld een Thais streetfoodkraampje, Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice en Noodles, een Michelinster in ontvangst mogen nemen. Ze bereiden hier gerechten tot twee dollar. De inspecteurs hebben besloten deze plek een ster te geven voor de bereiding van hun sojakip in Hong Kong-stijl.

Het inspectieproces

Tijdens het bezoek letten de inspecteurs op een aantal specifieke eisen waaraan het restaurant moet voldoen. Elk restaurant wordt op dezelfde manier geëvalueerd en geclassificeerd. De cultuur, het type restaurant of kennis van de chef-kok veranderen niets aan de basis van de evaluatie. Elk restaurant wordt meerdere malen bezocht. Het beroep van inspecteur is daarom ook een fulltime functie. Elke drie maanden krijgt een inspecteur een regio toegewezen waarbinnen ze restaurants bezoeken. Pas na drie jaar mag een inspecteur eenzelfde restaurant voor de tweede keer bezoeken. Een restaurant wordt dus minimaal vier keer per jaar bezocht en beoordeeld aan de hand van vaste criteria. Maar wat zijn de eisen precies?

Verbruik

Allereerst moet het restaurant deel uitmaken van de gemeenschap. Het is belangrijk dat het geen losstaand bedrijf in een stad of dorp is. Hier komt ook het aspect duurzame ontwikkeling bij kijken. De inspecteurs houden rekening met de plaats waar de ingrediënten worden gekocht, de relatie die het restaurant heeft met de boeren en producenten in de omgeving. Kortgezegd moeten de producten lokaal verbouwd worden.

Techniek en presentatie

Consistentie is een belangrijk criterium voor het behalen van een ster. Elk gerecht moet hetzelfde zijn als de vorige. Dit criterium test de techniek van de koks. Het mag niet zo zijn dat een restaurant de ene keer hoge kwaliteit levert en de andere keer deze kwaliteit niet kan waarborgen.

Daar hoort ook de presentatie bij. Deze trend in de presentatie wordt door elke inspecteur meegenomen en heeft dan ook een speciaal gewicht voor de beoordeling. We eten immers voor het grootste deel met onze ogen. Daarom moeten gerechten er visueel aantrekkelijk uitzien.

Persoonlijkheid en service

De creativiteit en innovatie van de chef geven een restaurant zijn herkenbare karakter. Ook dit is een belangrijk aspect waar een restaurant aan moet voldoen.

De Michelinster is natuurlijk gericht op de keuken. Maar het behalen van een ster is volgens de inspecteur een ‘team effort’. Ook de service is een aspect waar de inspecteurs op letten. De kennis en het niveau van het personeel en de behandeling van de gasten worden meegenomen in het rapport.

Geheime vergadering

De laatste stap die een restaurant moet doorlopen is de bespreking van de inspecteurs tijdens hun jaarlijkse geheime vergadering. Hier bepalen de inspecteurs met elkaar welke restaurants een ster krijgen en welke niet. Hoe prestigieuzer het restaurant, hoe internationaler de beoordeling.

De inspecteurs hebben in Nederland ook sterren uitgedeeld aan restaurants. Er zijn 20 restaurants die 1 ster hebben weten te bemachtigen, 21 met 2 sterren en zelfs 2 restaurants die een 3 ster hebben gekregen. Eén van de meest prestigieuze restaurants hiervan is restaurant Julemont in Wittem. Die hebben door hun Hamachi met jalapeño, venkel en Imperial Heritage kaviaar in combinatie met jeugdig enthousiasme en fijngevoelig maatwerk van de inspecteurs een tweede ster gekregen. Door delicate smaken en uitmuntende fraîcheur van de vis konden de inspecteurs van  Michelin alleen maar enthousiast zijn. Om de beoordeling van Michelin te quoten: “Petje af chef”.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.