Bekend Harderwijks horecaduo stopt na succesvolle jaren met hun restaurant: ‘Dit is het moment’

Er komt een eind aan het verhaal van horecaduo Wim en Tina Zwaart. Hun restaurant Ratatouille in Harderwijk wordt overgenomen door de huidige kok van het restaurant, Gerwin Dooijeweerd. “We gooien de winkel dicht en gaan druiven plukken”, zijn de woorden van Wim aan de Stentor.

 

Hij is ‘De godfather van de Harderwijkse horeca’ zoals Tina Zwaart de meesterkok liefkozend omschrijft. En met recht, want bij bijna elke horecaonderneming kleven sporen van het horecaduo.

Leerhuis

“Misschien wel honderd”, zegt Tina over het aantal leerling-koks dat het restaurant in zijn bestaan heeft klaargestoomd. Er staan in de keukens in Harderwijk erg veel chefs die zijn opgeleid door Wim.

Zelf weten ze een Michelinster binnen te slepen met hun oude restaurant Olivio. Het is de eerste die Harderwijk kent. Een unieke prestatie die het stadje in het westen van Gelderland op de culinaire kaart zet.

Grote boze overheid

Het duo stopt ermee omdat zij niet meer konden doen waar zij zin in hadden. Het ondernemen, en zelf de dienst uitmaken was passé. "Ik dacht dat alles maakbaar was, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat je helemaal niks mag en kan. Dat vond ik heel heftig".

Tijdens corona ontkiemde de gedachte om een rustiger leven te leiden verder en verder. Het werk is fysiek inspannend en eist zijn tol. Dat speelt ook mee volgens Wim. Daarnaast zijn er tijdens corona twee goede collega's 'zomaar omvallen', wat misschien wel het laatste zetje in de richting van de uitgang is geweest.

Voortzetting

Het is nog niet helemaal afgelopen. De Culiwinkel blijft bestaan en blijft het koppel proeverijen organiseren. “Misschien nog eens koken voor een tafeltje van tien”, zegt Wim. Ook restaurant Ratatouille heeft een toekomst; deze wordt overgenomen door de huidige kok van het restaurant, Gerwin Dooijeweerd, en zijn vriendin Cindy, die eveneens al werkzaam is in het restaurant.

Door: Nationale Horecagids