Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stijging omzet van 3 procent voor horeca in derde kwartaal

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Stijging omzet van 3 procent voor horeca in derde kwartaal
De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal met 2,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) nam echter nauwelijks toe ( 0,1 procent). Zowel in het derde kwartaal als in het kwartaal ervoor golden er geen coronamaatregelen voor de horeca.

Vergeleken met het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca 21,7 procent hoger. Het volume was 11,9 procent hoger. Vorig jaar had de horeca tijdens het derde kwartaal nog wel last van coronamaatregelen.

 Omzet hotels neemt toe 

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het derde kwartaal van 2022 met 7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 10,8 procent meer om dan in het voorgaande kwartaal. Zowel het aantal overnachtingen als de prijzen stegen. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, daalde in het derde kwartaal met 2,2 procent.

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het derde kwartaal 1,1 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van kantines en catering steeg met 5,2 procent en die van fastfoodrestaurants met 1,9 procent. Bij restaurants bleef de omzet gelijk, terwijl de omzet van cafés daalde met 0,9 procent.

Omzet horeca bijna 22 procent hoger dan jaar eerder

In het derde kwartaal van 2022 lag de omzet van de horeca 21,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2021. De forse groei komt onder meer doordat in het derde kwartaal van vorig jaar de horeca nog te maken had met een restant aan coronamaatregelen en door prijsstijgingen.

Hotels boekten in het derde kwartaal 54,3 procent meer omzet dan een jaar eerder. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 7,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2021.

De omzet van de cafés groeide in het derde kwartaal met 20,6 procent. Bij restaurants was de omzet 10,9 procent hoger dan een jaar eerder. Fastfoodrestaurants realiseerden een omzetstijging van 13,2 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2021. Kantines en cateringbedrijven ten slotte, zetten 38,5 procent meer om dan een jaar eerder. Dat is op de hotels na de grootste omzetstijging van alle horecabranches.

Sentiment horecaondernemers slaat om

Het ondernemersvertrouwen in de horeca nam aan het begin van het vierde kwartaal van 2022 verder af. Het vertrouwen daalde van 15,5 begin derde kwartaal naar -12,2 begin vierde kwartaal. Dat is de grootste daling van alle branches. Horecaondernemers waren onder meer negatiever over de verwachte omzet en het economisch klimaat in de komende drie maanden vergeleken met een kwartaal eerder.

Door: Nationale Horecagids
 

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.