Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stijging omzet van 3 procent voor horeca in derde kwartaal

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Stijging omzet van 3 procent voor horeca in derde kwartaal
De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal met 2,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) nam echter nauwelijks toe ( 0,1 procent). Zowel in het derde kwartaal als in het kwartaal ervoor golden er geen coronamaatregelen voor de horeca.

Vergeleken met het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca 21,7 procent hoger. Het volume was 11,9 procent hoger. Vorig jaar had de horeca tijdens het derde kwartaal nog wel last van coronamaatregelen.

 Omzet hotels neemt toe 

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het derde kwartaal van 2022 met 7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 10,8 procent meer om dan in het voorgaande kwartaal. Zowel het aantal overnachtingen als de prijzen stegen. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, daalde in het derde kwartaal met 2,2 procent.

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het derde kwartaal 1,1 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van kantines en catering steeg met 5,2 procent en die van fastfoodrestaurants met 1,9 procent. Bij restaurants bleef de omzet gelijk, terwijl de omzet van cafés daalde met 0,9 procent.

Omzet horeca bijna 22 procent hoger dan jaar eerder

In het derde kwartaal van 2022 lag de omzet van de horeca 21,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2021. De forse groei komt onder meer doordat in het derde kwartaal van vorig jaar de horeca nog te maken had met een restant aan coronamaatregelen en door prijsstijgingen.

Hotels boekten in het derde kwartaal 54,3 procent meer omzet dan een jaar eerder. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 7,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2021.

De omzet van de cafés groeide in het derde kwartaal met 20,6 procent. Bij restaurants was de omzet 10,9 procent hoger dan een jaar eerder. Fastfoodrestaurants realiseerden een omzetstijging van 13,2 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2021. Kantines en cateringbedrijven ten slotte, zetten 38,5 procent meer om dan een jaar eerder. Dat is op de hotels na de grootste omzetstijging van alle horecabranches.

Sentiment horecaondernemers slaat om

Het ondernemersvertrouwen in de horeca nam aan het begin van het vierde kwartaal van 2022 verder af. Het vertrouwen daalde van 15,5 begin derde kwartaal naar -12,2 begin vierde kwartaal. Dat is de grootste daling van alle branches. Horecaondernemers waren onder meer negatiever over de verwachte omzet en het economisch klimaat in de komende drie maanden vergeleken met een kwartaal eerder.

Door: Nationale Horecagids
 

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.