Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant kookt zonder afval: zelfs de schubben van de zeebaars worden gebruikt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Restaurant kookt zonder afval: zelfs de schubben van de zeebaars worden gebruikt
In de keuken van restaurant Kom Eten in Hoogmale is voedselverspilling een kritisch onderwerp geworden. Zo belangrijk dat het restaurant probeert zo min mogelijk afval te produceren. Van wortel tot lof, van schil tot pit, niks wordt weggegooid. Zo werden de uienschillen voorheen weggegooid. Nu gebruikt het restaurant deze om bouillon van te trekken. Maar dit is niet de enige manier waarop zij voedselverspilling tegengaan. Dit meldt omroep West.

Chef-kok Kenneth Tjong Ayong en sommelier Paulien van Wieringen hebben het roer omgegooid in restaurant in Hoogmale. Zij gaan nu op een andere manier te werk om voedselverspilling tegen te gaan. Zo hebben zij onder andere een vast menu dat zij aanbieden aan hun gasten. Veel van de groenten op het menu worden tegenwoordig in hun eigen moestuin verbouwd.

Horecamensen hebben gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Daar hoort ook bij dat je geen ‘nee’ kunt verkopen. “Wanneer je als restaurant meerdere opties aanbiedt aan gasten, moet je er ook voor zorgen dat deze producten vers in de koeling liggen. Maar omdat niet iedereen hetzelfde wil eten moet je veel verschillende producten in huis hebben. Die worden niet altijd gebruikt en uiteindelijk weggegooid. Dat vind ik zonde en in deze tijd is dat gewoon niet meer haalbaar. Nu werken we met een vast menu. Ik weet exact hoeveel ik nodig heb, zodat ik precies kan inkopen”, vertelt chef-kok Kenneth.

Je eet wat de pot schaft

De moestuin van het restaurant levert een goede hoeveelheid groenten op. Ze verbouwen hun eigen groenten, zoals koolrabi, tomaten en knolselderij. Niet alle gerechten die Kenneth maakt met de groenten staan momenteel op de kaart. Afgelopen zomer maakte Kenneth bijvoorbeeld al een mais-lavas crème van mais uit de moestuin of een custard van knolselderij. Hun tuinman André, door de chef kok de 'tuinheld' genoemd, legt volgens Kenneth zijn hele ziel en zaligheid in de tuin. “Daarom is het voor ons een sport om zoveel mogelijk hiervan te gebruiken,” zegt Kenneth.

Gepofte zeebaarsschubben

De groenten uit de tuin zijn niet de enige producten die duurzaam worden gebruikt in het restaurant. Zo worden de schubben van de zeebaars gepoft en geserveerd met de vis. Meestal worden de schubben bij de visboer al verwijderd, maar als ze gepoft zijn worden ze krokant. Ook de graten van de vis worden niet weggegooid. Kenneth rookt de graten en gebruikt ze daarna als basis voor een beurre blanc. Alle natuurlijke producten die écht niet gebruikt kunnen worden verdwijnen op de composthoop. Dit kan André het volgende jaar gebruiken als compost voor de zaailingen. Zelfs de koffieprut wordt hiervoor bewaard.

Wijn bij het eten

Ook het inkopen van de juiste hoeveelheid wijn is met het gebruik van een vast menu een stuk gemakkelijker. Ten eerste zijn er minder soorten wijn nodig. En aangezien iedereen hetzelfde eet weet sommelier Paulien precies hoeveel flessen ze van welke wijnen moet inkopen.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.