Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe overleef je als horecaondernemer de winter?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Hoe overleef je als horecaondernemer de winter?
Gestegen energiekosten, minder personeel, naderende winter. Dit zijn de problemen waar de horeca op dit moment mee kampt. Hoe gaan ondernemers in de horeca om met deze extra kosten? Op welke manier kunnen zij de uitgaven terugdringen, genoeg gasten blijven ontvangen en tegelijkertijd ook duurzaam ondernemen? Sytske Oosterhof van restaurant Nooitgedagt in Harlingen vertelt hierover in de Ondernemer. 

“Ingrediënten met meer dan drie lettergrepen zal je bij ons op de kaart niet aantreffen”, glimlacht Oosterhof. Ze opende haar restaurant in Harlingen meer dan twintig jaar geleden. “Vanaf het begin ben ik al bewust bezig geweest met duurzaam ondernemen. Langzaamaan wordt dit de nieuwe norm. Soms is het best pittig. Bij elke stap die ik zet en elke keuze denk ik kritisch na. Maar ik vind dat ook heel uitdagend, het geeft me energie”.

Ze werkt met een ploeg van 36 mensen. Volgens Oosterhof zijn zij er allemaal bewust van dat er moet worden verduurzaamd en weten ze hoe kosten besparen werkt. Alles uit de keuken is zelfgemaakt. “Niets is prefab. En dat is niet altijd eenvoudig. Gelukkig heb ik steengoede koks die kennis hebben van duurzaam koken en precies weten hoe zij met lokale producten de mooiste gerechten kunnen creëren”.

Restaurants sluiten in de winter

Oosterhof kampt net als andere horecaondernemers met de stijgende energiekosten. Bij sommige restaurants wordt dit doorberekend naar de gasten middels een energietaks. Oosterhof voegt hier aan toe dat zij ook veel ondernemers de deuren ziet sluiten na de zomerperiode. “Zo verliezen zij het geld niet dat zij hebben verdiend tijdens deze periode”. Bij Oosterhof is dat geen optie; zij heeft te veel vast personeel en wil ook zelf graag open blijven tijdens de winter.

Bewust omgaan met energie

Hoe probeert Oosterhof de deuren open te houden in de wintermaanden? “Een heldere stookpolicy. Wanneer de gasten aankomen, rond half twaalf, gaat de verwarming aan. Ook gebruiken we de bovenverdieping pas als het beneden vol is. Wanneer de laatste gasten weg zijn gaat de verwarming ook direct weer uit”. Daarnaast maakt ze gebruik van ledverlichting, die op een timer is aangesloten. Zo blijven die niet onnodig branden.

Ondertussen heeft restaurant Nooitgedagt ook overal dubbele beglazing. “En wanneer het koud is hebben we één van de twee deuren van het restaurant open. Het pand is moeilijk te isoleren, aangezien het een monumentaal pakhuis is. Ik ben met de gemeente in gesprek over het plaatsen van zonnepanelen. Dan kan ik op een gegeven moment ook met warmtepompen werken”.

In de keuken probeert Oosterhof ook zoveel mogelijk kosten te besparen. Door de menukaart zo op te stellen hoeven de frituur en de grill overdag niet te worden gebruikt. “Die apparaten zetten we pas om vijf uur ’s middags aan”.

Sytske’s adviezen

Voor haar medehorecaondernemers heeft Oosterhof een aantal tips om energie te besparen:

  • Werk met producten uit het seizoen, bij voorkeur van lokale boeren.
  • Investeer in een duurzaam interieur dat niet elk seizoen vervangen hoeft te worden. Het is beter om stoelen opnieuw te stofferen en de muur een nieuw kleurtje te geven.
  • Denk na over de apparaten die nodig zijn wanneer je een nieuw menu samenstelt. Zo heeft Oosterhof tijdens de lunch de grill en de frituur nu uitstaan. Die gaan pas in de avond aan.
  • Investeer in kwaliteit. Het is beter om goed materiaal aan te schaffen waar je lang mee kunt doen. Koop goede pannen die lang mee gaan, in plaats van goedkope spullen die snel vervangen moeten worden.

Kleine zaken moeten al duurzaam ondernemen

De overheid probeert al langere tijd om de horeca duurzaam te laten ondernemen. “Wat veel mensen niet weten is dat de horeca al lang wordt gedwongen om duurzaam te ondernemen. Voor statiegeld voor kratten en afvalverwerking betalen wij al enorme sommen geld”. Veel mensen vinden het storend, maar Oosterhof is wel een voorstander van deze strategie. “We moeten wel!”.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.