Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe overleef je als horecaondernemer de winter?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Hoe overleef je als horecaondernemer de winter?
Gestegen energiekosten, minder personeel, naderende winter. Dit zijn de problemen waar de horeca op dit moment mee kampt. Hoe gaan ondernemers in de horeca om met deze extra kosten? Op welke manier kunnen zij de uitgaven terugdringen, genoeg gasten blijven ontvangen en tegelijkertijd ook duurzaam ondernemen? Sytske Oosterhof van restaurant Nooitgedagt in Harlingen vertelt hierover in de Ondernemer. 

“Ingrediënten met meer dan drie lettergrepen zal je bij ons op de kaart niet aantreffen”, glimlacht Oosterhof. Ze opende haar restaurant in Harlingen meer dan twintig jaar geleden. “Vanaf het begin ben ik al bewust bezig geweest met duurzaam ondernemen. Langzaamaan wordt dit de nieuwe norm. Soms is het best pittig. Bij elke stap die ik zet en elke keuze denk ik kritisch na. Maar ik vind dat ook heel uitdagend, het geeft me energie”.

Ze werkt met een ploeg van 36 mensen. Volgens Oosterhof zijn zij er allemaal bewust van dat er moet worden verduurzaamd en weten ze hoe kosten besparen werkt. Alles uit de keuken is zelfgemaakt. “Niets is prefab. En dat is niet altijd eenvoudig. Gelukkig heb ik steengoede koks die kennis hebben van duurzaam koken en precies weten hoe zij met lokale producten de mooiste gerechten kunnen creëren”.

Restaurants sluiten in de winter

Oosterhof kampt net als andere horecaondernemers met de stijgende energiekosten. Bij sommige restaurants wordt dit doorberekend naar de gasten middels een energietaks. Oosterhof voegt hier aan toe dat zij ook veel ondernemers de deuren ziet sluiten na de zomerperiode. “Zo verliezen zij het geld niet dat zij hebben verdiend tijdens deze periode”. Bij Oosterhof is dat geen optie; zij heeft te veel vast personeel en wil ook zelf graag open blijven tijdens de winter.

Bewust omgaan met energie

Hoe probeert Oosterhof de deuren open te houden in de wintermaanden? “Een heldere stookpolicy. Wanneer de gasten aankomen, rond half twaalf, gaat de verwarming aan. Ook gebruiken we de bovenverdieping pas als het beneden vol is. Wanneer de laatste gasten weg zijn gaat de verwarming ook direct weer uit”. Daarnaast maakt ze gebruik van ledverlichting, die op een timer is aangesloten. Zo blijven die niet onnodig branden.

Ondertussen heeft restaurant Nooitgedagt ook overal dubbele beglazing. “En wanneer het koud is hebben we één van de twee deuren van het restaurant open. Het pand is moeilijk te isoleren, aangezien het een monumentaal pakhuis is. Ik ben met de gemeente in gesprek over het plaatsen van zonnepanelen. Dan kan ik op een gegeven moment ook met warmtepompen werken”.

In de keuken probeert Oosterhof ook zoveel mogelijk kosten te besparen. Door de menukaart zo op te stellen hoeven de frituur en de grill overdag niet te worden gebruikt. “Die apparaten zetten we pas om vijf uur ’s middags aan”.

Sytske’s adviezen

Voor haar medehorecaondernemers heeft Oosterhof een aantal tips om energie te besparen:

  • Werk met producten uit het seizoen, bij voorkeur van lokale boeren.
  • Investeer in een duurzaam interieur dat niet elk seizoen vervangen hoeft te worden. Het is beter om stoelen opnieuw te stofferen en de muur een nieuw kleurtje te geven.
  • Denk na over de apparaten die nodig zijn wanneer je een nieuw menu samenstelt. Zo heeft Oosterhof tijdens de lunch de grill en de frituur nu uitstaan. Die gaan pas in de avond aan.
  • Investeer in kwaliteit. Het is beter om goed materiaal aan te schaffen waar je lang mee kunt doen. Koop goede pannen die lang mee gaan, in plaats van goedkope spullen die snel vervangen moeten worden.

Kleine zaken moeten al duurzaam ondernemen

De overheid probeert al langere tijd om de horeca duurzaam te laten ondernemen. “Wat veel mensen niet weten is dat de horeca al lang wordt gedwongen om duurzaam te ondernemen. Voor statiegeld voor kratten en afvalverwerking betalen wij al enorme sommen geld”. Veel mensen vinden het storend, maar Oosterhof is wel een voorstander van deze strategie. “We moeten wel!”.

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.