Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gronings sterrenrestaurant Onder de Linden hanteert menu zonder rundvlees en zuivel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gronings sterrenrestaurant Onder de Linden hanteert menu zonder rundvlees en zuivel
In het sterrenrestaurant Onder de Linden in Aduard ga je geen rundvlees of zuivel meer op de menukaart aantreffen. Chefs Steven Klein Nijenhuis en Falk van Essen hebben deze keuze gemaakt vanwege de klimaatverandering en de impact die vlees en zuivel hierop hebben. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

“De wereld gaat naar de klote, dat zie je aan alles”, vertelt Klein Nijenhuis aan het DvhN. “We konden niet langer doorgaan zoals we gewend waren, daarmee zouden we teveel bijdragen aan het probleem”.

Klein Nijenhuis refereert naar de opwarming van de aarde, de droogte en klimaatrampen. Volgens hem hebben we het hier goed, “maar er zijn ook plekken waar het al dramatisch is”. Hij voorspelt dat er de komende jaren een toename van klimaatvluchtelingen zal zijn.

Voorbeeldfunctie voor andere horecaondernemers

De rol van de horeca in de klimaatverandering is volgens Klein Nijenhuis groot. “De meeste mensen gaan nog naar restaurants om een dik lap vlees te bestellen”. Daar willen hij en zijn collega Van Essen niet langer aan meedoen. “Wij hebben een voorbeeldfunctie voor de andere horeca en de gewone mensen. Veranderingen beginnen aan de top,” zegt hij. Zij zien het als een uitdaging om te laten zien dat ergeen dierlijke producten nodig zijn om lekker eten te bereiden.

Koken zonder zuivel

Al voor langere tijd koken de chefs zonder zuivel. Voor het kaasplankje worden nog wel kleine hoeveelheden lokale kaas gebruikt. Ook vleesproducten die onder druk staan, zoals rundvlees en varkensvlees, maar ook paling en tonijn, staan niet meer op het menu.

Het huidige menu heeft daarom ook meer plantaardige opties. Op het menu staat bijvoorbeeld een wortelgerecht dat is geïnspireerd door de smaak van spareribs. Volgens de koks zijn de gasten enthousiast over het gebruik van plantaardige producten.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.