Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gronings sterrenrestaurant Onder de Linden hanteert menu zonder rundvlees en zuivel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gronings sterrenrestaurant Onder de Linden hanteert menu zonder rundvlees en zuivel
In het sterrenrestaurant Onder de Linden in Aduard ga je geen rundvlees of zuivel meer op de menukaart aantreffen. Chefs Steven Klein Nijenhuis en Falk van Essen hebben deze keuze gemaakt vanwege de klimaatverandering en de impact die vlees en zuivel hierop hebben. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

“De wereld gaat naar de klote, dat zie je aan alles”, vertelt Klein Nijenhuis aan het DvhN. “We konden niet langer doorgaan zoals we gewend waren, daarmee zouden we teveel bijdragen aan het probleem”.

Klein Nijenhuis refereert naar de opwarming van de aarde, de droogte en klimaatrampen. Volgens hem hebben we het hier goed, “maar er zijn ook plekken waar het al dramatisch is”. Hij voorspelt dat er de komende jaren een toename van klimaatvluchtelingen zal zijn.

Voorbeeldfunctie voor andere horecaondernemers

De rol van de horeca in de klimaatverandering is volgens Klein Nijenhuis groot. “De meeste mensen gaan nog naar restaurants om een dik lap vlees te bestellen”. Daar willen hij en zijn collega Van Essen niet langer aan meedoen. “Wij hebben een voorbeeldfunctie voor de andere horeca en de gewone mensen. Veranderingen beginnen aan de top,” zegt hij. Zij zien het als een uitdaging om te laten zien dat ergeen dierlijke producten nodig zijn om lekker eten te bereiden.

Koken zonder zuivel

Al voor langere tijd koken de chefs zonder zuivel. Voor het kaasplankje worden nog wel kleine hoeveelheden lokale kaas gebruikt. Ook vleesproducten die onder druk staan, zoals rundvlees en varkensvlees, maar ook paling en tonijn, staan niet meer op het menu.

Het huidige menu heeft daarom ook meer plantaardige opties. Op het menu staat bijvoorbeeld een wortelgerecht dat is geïnspireerd door de smaak van spareribs. Volgens de koks zijn de gasten enthousiast over het gebruik van plantaardige producten.

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.