Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rotterdam gaat horeca ondersteunen door langere openingstijden en grotere terrassen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Rotterdam gaat horeca ondersteunen door langere openingstijden en grotere terrassen
De gemeente Rotterdam wil de horeca ondersteunen om door deze financieel moeilijke periode heen te komen. Het plan is niet om hen daarbij met geld te hulp te schieten, maar via andere wegen. De horeca is één van de hardst getroffen sectoren en heeft veel geleden tijdens de coronapandemie. Ondernemers moeten beginnen hun lening af te betalen, terwijl ze ook kampen met hogere energieprijzen en personeelstekort. Dit meldt Rijnmond. 

De afdeling in Rotterdam van de Koninklijke Horeca Nederland ziet dat veel ondernemers uit de regio moeite hebben hun hoofd boven water te houden. Marco Bunk van de KHN zegt: “Rond december zie je altijd dat consumenten minder besteden. De feestdagen zijn een dure periode voor mensen. Dit jaar zien we dat mensen nog rustiger aan doen in de aanloop hier naartoe. Concrete cijfers over bedrijven die in de problemen zitten of ondernemers die zijn gestopt hebben we niet”.

Geen financiële hulp

Gemeente Rotterdam wil de horeca graag helpen. Het geld is er echter niet. Deze steun moet vanuit de overheid komen. Daarom staat in het plan dat de ondernemers op andere manieren gestimuleerd kunnen worden. Zo kan de avondhoreca een uurtje langer open blijven in het weekend en kunnen ondernemingen hun terras gemakkelijk vergroten.

Langer open en grotere terrassen

Vanaf volgend jaar februari is het de bedoeling dat de avondhoreca de deuren een uurtje later mag sluiten in het weekend. De avondhoreca sluit dan om 3:00 uur in plaats van 2:00 uur. Dit geldt niet voor terrassen. Daarnaast kan er ook iets meer geluid worden gemaakt en mogen zaken iets vaker in het jaar tot 7:00 uur open blijven.

Sinds twee jaar konden horeca-uitbuiters hun terrassen zonder een vergunning vergroten. Deze terrasuitbreiding blijft ook volgend jaar mogelijk. Er bestaat een kans dat dit permanent wordt ingevoerd. Maar dan mogen er geen problemen komen voor voetgangers, rolstoelen en kinderwagens.

Positief geluid

De nieuwe maatregelen van de gemeente leveren gemixte geluiden op, maar zijn overwegend positief. Horeca-eigenaar Chislaine de Groot heeft een horecazaak in Rotterdam-Zuid. Ook zij kampt met de kostenstijgingen en de afnemende inkomsten. Daar komt bij dat de weg naar haar zaak momenteel is afgesloten door werkzaamheden. Op dit moment heeft zij nog geen geldproblemen, maar De Groot voorspelt dat dit niet lang meer zal duren. Toch blijft ze optimistisch. Ze overweegt zelfs om in het volgende jaar te stoppen met het verhogen van de prijzen. Op deze manier zouden er weer meer klanten kunnen langskomen.

Ook Marco Bunk is blij met de voorstellen. Hij is niet alleen blij voor de ondernemers. De maatregelen kunnen ook een positief effect hebben op de stad zelf. Een uur langer open blijven kan betekenen dat het uitgaanspubliek meer gespreid het uitgaansgebied verlaat. Zo kan overlast verminderen. In andere steden ziet Bunk dat ook al gebeurt.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.