Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca gaat zware tijd tegemoet volgens ABN Amro

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horeca gaat zware tijd tegemoet volgens ABN Amro
Het is zwaar weer voor de horecasector. Restaurants en cafés zitten na een grote inhaalslag op het niveau van voor corona. Maar door de inflatie, een dalende koopkracht en hogere prijzen is de verwachting dat deze sector het moeilijk gaat krijgen en mogelijk zijn omzet ziet dalen komend jaar. Dit meldt NRC aan de hand van een rapportage van ABN Amro. 

De Nederlandse horeca moet zich alvast voorbereiden op een lastige periode. Door de stijgende inkoopprijzen, inflatie en energieprijzen stijgen de kosten voor de horeca. Dit terwijl de inkomsten zullen afnemen door een lager consumentenvertrouwen en consumptie. Als klap op de vuurpijl is de arbeidsmarkt nog steeds erg krap en kampt de horecasector ook met hogere personeelskosten. Dit is gebleken uit een rapportage van de ABN Amro.

Positief beeld is schijn

Voor het jaar 2022 zijn de voorspellingen voor de sector positief; de verwachting is een volumegroei van 30 procent. Deze groei zal de horecasector ongeveer op hetzelfde niveau brengen als voor de pandemie. Maar de verwachting is dat dit niet lang gaat duren. Voor komend jaar heeft de ABN een berekening gemaakt van de groei in de sector. Daaruit blijkt een stagnering van de groei. Die zet zich om in een lichte daling in de omzet van 2 procent. Dit zal volgens het rapport zorgen voor meer faillissementen in de horeca.

Oorzaken van de verwachting

Een belangrijke reden hiervan is het bestedingsgedrag van consumenten; die zullen volgens de ABN een stuk minder vaak uit eten gaan of minder uitgeven wanneer zij buitenshuis eten. Daar komt bij dat de horeca momenteel met veel extra concurrentie kampt. De ABN Amro ziet dat bezorgdiensten van supermarkten ook invloed hebben op de horecasector; consumenten kiezen vaker voor een opwarmmaaltijd van deze bezorgservices. Maar niet alleen restaurants krijgen het moeilijk. De ABN verwacht ook voor kroegen een krimp van 2 procent.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.