Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca gaat zware tijd tegemoet volgens ABN Amro

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horeca gaat zware tijd tegemoet volgens ABN Amro
Het is zwaar weer voor de horecasector. Restaurants en cafés zitten na een grote inhaalslag op het niveau van voor corona. Maar door de inflatie, een dalende koopkracht en hogere prijzen is de verwachting dat deze sector het moeilijk gaat krijgen en mogelijk zijn omzet ziet dalen komend jaar. Dit meldt NRC aan de hand van een rapportage van ABN Amro. 

De Nederlandse horeca moet zich alvast voorbereiden op een lastige periode. Door de stijgende inkoopprijzen, inflatie en energieprijzen stijgen de kosten voor de horeca. Dit terwijl de inkomsten zullen afnemen door een lager consumentenvertrouwen en consumptie. Als klap op de vuurpijl is de arbeidsmarkt nog steeds erg krap en kampt de horecasector ook met hogere personeelskosten. Dit is gebleken uit een rapportage van de ABN Amro.

Positief beeld is schijn

Voor het jaar 2022 zijn de voorspellingen voor de sector positief; de verwachting is een volumegroei van 30 procent. Deze groei zal de horecasector ongeveer op hetzelfde niveau brengen als voor de pandemie. Maar de verwachting is dat dit niet lang gaat duren. Voor komend jaar heeft de ABN een berekening gemaakt van de groei in de sector. Daaruit blijkt een stagnering van de groei. Die zet zich om in een lichte daling in de omzet van 2 procent. Dit zal volgens het rapport zorgen voor meer faillissementen in de horeca.

Oorzaken van de verwachting

Een belangrijke reden hiervan is het bestedingsgedrag van consumenten; die zullen volgens de ABN een stuk minder vaak uit eten gaan of minder uitgeven wanneer zij buitenshuis eten. Daar komt bij dat de horeca momenteel met veel extra concurrentie kampt. De ABN Amro ziet dat bezorgdiensten van supermarkten ook invloed hebben op de horecasector; consumenten kiezen vaker voor een opwarmmaaltijd van deze bezorgservices. Maar niet alleen restaurants krijgen het moeilijk. De ABN verwacht ook voor kroegen een krimp van 2 procent.

Door: Nationale Horecagids

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.