Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Beroep op tijdelijke toeslag of verkorte openingstijden typerend gedrag in de horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Beroep op tijdelijke toeslag of verkorte openingstijden typerend gedrag in de horeca
Iedereen in het land heeft te maken met de energiecrisis. Zo ook de Nederlandse horeca. Zij worstelen met de stijgende energierekening. Als gevolg daarvan doen cafés en restaurants een beroep op een tijdelijke toeslag, of passen zij de openingstijden aan om te compenseren voor deze kosten. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lukt het maar een deel van de ondernemingen de kosten door te berekenen. Dit meldt NU.nl. 

“Ik kan niet zoals thuis de verwarming lager zetten”, zegt Filippos Tsatsos, eigenaar van The Real Greek in Delft tegen NU.nl. De energierekening voor zijn restaurant is gestegen van 2.200 euro in de  maand naar 7.500 euro. “Die 5.000 euro verschil heb ik doorberekend naar de klanten die maandelijks bij het restaurant eten. Dan kom ik uit op 0,50 euro per persoon”.

KHN positief over toeslag

“Het staat ondernemers vrij om een beroep te doen op een tijdelijke toeslag”, vertelt een woordvoerder van het KHN. “Het gebeurt ook in andere sectoren zoals de luchtvaart, waar een toeslag komt op de brandstof op het moment dat de prijzen hiervan sterk stijgen”.

Daarbij vindt de organisatie het wel belangrijk dat gasten op de hoogte zijn van deze toeslag. The Real Greek doet dit ook: door middel van een bord bij de entree wordt de gasten duidelijk gemaakt dat zij een kleine energietoeslag moeten betalen. Ze vermelden het ook bij de kassen en zelfs op de rekening.

Kortere openingstijden

Een andere oplossing voor de energieprijzen is het verkorten van de openingstijden. KHN concludeert aan de hand van een enquête dat ongeveer 3 procent van de ondernemingen de extra energiekosten kan doorberekenen. 43 procent kan dit gedeeltelijk en de overige 54 procent zegt dit niet te kunnen realiseren.

Dat is de reden waarom bijna een derde van de bedrijven kort op diensten, service en faciliteiten. Het verkorten van de openingstijden valt hier ook onder. Maar dit is niet voor iedereen een optie. “Als ik 2 uur minder open ben, verdien ik ook 2 uur niets”, zegt Tsatsos. 

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.