Normal_bodi-raw-wwfa2cmmdvg-unsplash

Bij café ’t Smalle in de Jordaan is een hevige discussie tussen de eigenaar en de gemeente ontstaan. Deze discussie is uitgelopen tot een rechtszaak. De gemeente wil de populaire terrassteiger van het café weghalen. Maar de vraag die in eerste instantie moet worden gesteld is: van wie is de steiger precies? Van het café of van de gemeente? Dit vraagt de Telegraaf.

 

In 1985 heeft voormalig eigenaar van het café, Piet van Dijk, een verzoek ingediend voor het uitbreiden van het terras met een steiger boven het water van de gracht. Op eigen kosten is deze niet alleen gebouwd maar ook onderhouden. Nu wil de gemeente deze steiger weghalen, waarop de eigenaar beweert dat dit niet zomaar kan. In een brief schrijft de gemeente aan de advocaat van de huidige eigenaar van het café dat zij geen probleem hebben met de steiger, mits zij daarover precario gaan betalen. De brief van de gemeente toentertijd is altijd bewaard door de voormalig eigenaar. De advocaat van de gemeente zegt dat deze brief met toestemming niet gelijk is aan een bouwvergunning.

Populair maar illegaal

Waarom is er niet eerder ingegrepen? Ondertussen is de steiger volgens de kroeg uitgegroeid tot een verrijking voor de buurt. Het is tevens het meest gefotografeerde terras van Amsterdam. “Nooit heeft een hond ernaar gekraaid”, zei de advocaat van de kroeg. De reactie van de gemeente is dat zij nooit wisten dat deze steiger illegaal gebouwd is. “Na 35 jaar ging het balletje pas rollen.”

Na raadpleging bij de afdeling Nautisch beheer van de gemeente is de mening dat de steiger wel weg moet. Het comprimeert de vaarruimte van de Egelantiersgracht.

Geen vergunningen

De advocaat van de gemeente gaf met klem aan dat er in de toekomst ook geen vergunning zullen worden uitgegeven voor het bouwen van de steiger. Deze vergunning worden intentioneel niet meer uitgegeven om dit soort terrassen uit te laten sterven.

’t Smalle zegt wel graag in gesprek te willen gaan. Daar is een bemiddelaar voor aangesteld, maar sindsdien is het conflict erger geworden. De werknemers van het café worden agressief belaagd door een tierende buurman. Die wil pas praten als de steiger daadwerkelijk is weggehaald.

De rechter zal binnen twee weken een uitspraak doen.

Door: Nationale Horecagids