Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdams café wil terrassteiger in stand houden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bij café ’t Smalle in de Jordaan is een hevige discussie tussen de eigenaar en de gemeente ontstaan. Deze discussie is uitgelopen tot een rechtszaak. De gemeente wil de populaire terrassteiger van het café weghalen. Maar de vraag die in eerste instantie moet worden gesteld is: van wie is de steiger precies? Van het café of van de gemeente? Dit vraagt de Telegraaf. 

In 1985 heeft voormalig eigenaar van het café, Piet van Dijk, een verzoek ingediend voor het uitbreiden van het terras met een steiger boven het water van de gracht. Op eigen kosten is deze niet alleen gebouwd maar ook onderhouden. Nu wil de gemeente deze steiger weghalen, waarop de eigenaar beweert dat dit niet zomaar kan. In een brief schrijft de gemeente aan de advocaat van de huidige eigenaar van het café dat zij geen probleem hebben met de steiger, mits zij daarover precario gaan betalen. De brief van de gemeente toentertijd is altijd bewaard door de voormalig eigenaar. De advocaat van de gemeente zegt dat deze brief met toestemming niet gelijk is aan een bouwvergunning.

Populair maar illegaal

Waarom is er niet eerder ingegrepen? Ondertussen is de steiger volgens de kroeg uitgegroeid tot een verrijking voor de buurt. Het is tevens het meest gefotografeerde terras van Amsterdam. “Nooit heeft een hond ernaar gekraaid”, zei de advocaat van de kroeg. De reactie van de gemeente is dat zij nooit wisten dat deze steiger illegaal gebouwd is. “Na 35 jaar ging het balletje pas rollen.”

Na raadpleging bij de afdeling Nautisch beheer van de gemeente is de mening dat de steiger wel weg moet. Het comprimeert de vaarruimte van de Egelantiersgracht.

Geen vergunningen

De advocaat van de gemeente gaf met klem aan dat er in de toekomst ook geen vergunning zullen worden uitgegeven voor het bouwen van de steiger. Deze vergunning worden intentioneel niet meer uitgegeven om dit soort terrassen uit te laten sterven.

’t Smalle zegt wel graag in gesprek te willen gaan. Daar is een bemiddelaar voor aangesteld, maar sindsdien is het conflict erger geworden. De werknemers van het café worden agressief belaagd door een tierende buurman. Die wil pas praten als de steiger daadwerkelijk is weggehaald.

De rechter zal binnen twee weken een uitspraak doen.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.