Normal_pexels-anastasia-krylova-4225061

Afgelopen zondag is het Grand Café LiBo in Aalderen bestuurd door kinderen. Op deze zondagmiddag hebben zij voor de gasten van het restaurant de lunch verzorgd. In samenwerking met stichting Petje Af Coevorden is deze dag georganiseerd en het is de afsluiter van de Week van gelijke kansen. Petje Af zet zich voornamelijk in voor de taalontwikkeling van kinderen. Dit meldt RTV Drenthe.

 

’s Ochtends begon de dag met het uit de kast trekken van de schorten. De kinderen zijn zondag de baas in het hele restaurant geweest; van afwassen tot de bereiding en servering van het eten. “We zien eruit als een echte ober”, zegt Karam als hij zijn schort omdoet. Hij en zijn vriend Timo hadden ook allebei een wit overhemd meegenomen voor hun werk in het restaurant.

In de afgelopen week hebben de kinderen veel activiteiten gedaan. Zo zijn zij bij een groothandel op bezoek geweest en hebben een menu opgesteld voor de lunch die zijn zondag hebben geserveerd.

Gastles bij LiBo

Het initiatief voor de Week van de gelijke kansen kwam van stichting Petje Af. Zij verschaffen dertig zondagen in het jaar een gastles om te leren over beroepen. Eerst komt een gastspreker en vervolgens gaan de kinderen op bezoek bij een bedrijf. Nadat de kinderen hebben geleerd over het managen van een restaurant is het vervolgens hun beurt om te laten zien wat zij in hun mars hebben.

Ze hebben bijvoorbeeld geleerd hoe ze met een dienblad moeten lopen. Ze kregen bekers met water op het dienblad en gingen daarmee slalommen. Manda Boon, locatiemanager van Petje Af in Coevorden stelt: “Het is belangrijk dat iedereen in Zuidoost-Drenthe dezelfde kansen krijgen. Door de inflatie en energiekosten kunnen sommige gezinnen niet goed rondkomen. Kinderen van deze gezinnen moeten hetzelfde kunnen doen als gezinnen met een hoger inkomen.”

 

Familie te gast

Op het menu stond een plankje met allerlei heerlijke lekkernijen. Moeders, vaders en broers en zussen verzamelden zich in het restaurant om te genieten van het eten dat de kinderen hadden gemaakt. Zo waren ook de ouders van Timo aangeschoven. “Het is prachtig om te zien dat dit soort momenten worden georganiseerd. Timo vertelt thuis enorm enthousiast over wat hij heeft meegemaakt en geleerd”, zegt de moeder van Timo.

Door: Nationale Horecagids