Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING verwacht matige groei horecaondernemingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ING verwacht matige groei horecaondernemingen
Het afgelopen jaar heeft de horecasector, na de beperkingen die corona met zich meebracht, een grote inhaalslag gemaakt, met een groei in volume van ruim 30 procent . Naar verwachting zal deze inhaalslag in 2023 doorzetten. ING research publiceerde gisteren een onderzoek waarin wordt geconcludeerd dat de volumegroei voor de horeca komend jaar rond de 5 procent ligt. De verklaring hiervoor is het herstel van de coronapandemie. Dit meldt Lunchroom. 

Het is ondertussen meer dan twee jaar geleden dat corona zich voor het eerst in Nederland nestelde. Door de lockdowns en de beperkende maatregelen heeft de horecasector een enorme klap opgelopen. In combinatie met de moeite om personeel te vinden, zitten veel ondernemers met de handen in het haar. Ondanks de inhaalslag van het afgelopen jaar zijn veel restaurants en cafés nog niet op het niveau van voor corona.

Stijgende prijzen

Niet alleen de producten in de supermarkt zijn duurder geworden. Door de gestegen inkoopprijzen heeft ook de horeca te maken met hogere kosten voor het inkopen van producten. Voedingswaren en alcoholvrije dranken zijn in de eerste driekwart van 2022 met 9 procent in prijs gestegen. Bier spant de kroon met een prijsstijging van 12 procent. In combinatie met de stijgende huur- en energieprijzen zijn horecaondernemers genoodzaakt deze extra kosten door te berekenen naar de consumenten. In 2022 is het gemiddeld 8 procent duurder geworden. Voor hotels ligt dit percentage zelfs hoger, in deze sector zijn de prijzen met vijftien procent gestegen. Zij zijn minder gevoelig voor prijzen en kunnen de extra kosten makkelijker doorberekenen bij gasten.

Meer faillissementen

De stijgingen van de prijzen, de inflatie en steeds hogere inkoopkosten zijn voor veel horecaeigenaren te veel. De verwachting van de ING is dan ook dat het aantal faillissementen in de horecasector in 2023 hoger zullen zijn dan in dit jaar. Er was een probleem door de toegenomen concurrentie als gevolg van een toename in horecazaken de afgelopen jaren. Daar komt ook bij dat sinds oktober dit jaar de ondernemingen zijn begonnen met het terugbetalen van de belastingschulden. Deze combinatie zal naar verwachting leiden tot een stijging van het aantal zaken dat zijn deuren moet sluiten.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.