Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING verwacht matige groei horecaondernemingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ING verwacht matige groei horecaondernemingen
Het afgelopen jaar heeft de horecasector, na de beperkingen die corona met zich meebracht, een grote inhaalslag gemaakt, met een groei in volume van ruim 30 procent . Naar verwachting zal deze inhaalslag in 2023 doorzetten. ING research publiceerde gisteren een onderzoek waarin wordt geconcludeerd dat de volumegroei voor de horeca komend jaar rond de 5 procent ligt. De verklaring hiervoor is het herstel van de coronapandemie. Dit meldt Lunchroom. 

Het is ondertussen meer dan twee jaar geleden dat corona zich voor het eerst in Nederland nestelde. Door de lockdowns en de beperkende maatregelen heeft de horecasector een enorme klap opgelopen. In combinatie met de moeite om personeel te vinden, zitten veel ondernemers met de handen in het haar. Ondanks de inhaalslag van het afgelopen jaar zijn veel restaurants en cafés nog niet op het niveau van voor corona.

Stijgende prijzen

Niet alleen de producten in de supermarkt zijn duurder geworden. Door de gestegen inkoopprijzen heeft ook de horeca te maken met hogere kosten voor het inkopen van producten. Voedingswaren en alcoholvrije dranken zijn in de eerste driekwart van 2022 met 9 procent in prijs gestegen. Bier spant de kroon met een prijsstijging van 12 procent. In combinatie met de stijgende huur- en energieprijzen zijn horecaondernemers genoodzaakt deze extra kosten door te berekenen naar de consumenten. In 2022 is het gemiddeld 8 procent duurder geworden. Voor hotels ligt dit percentage zelfs hoger, in deze sector zijn de prijzen met vijftien procent gestegen. Zij zijn minder gevoelig voor prijzen en kunnen de extra kosten makkelijker doorberekenen bij gasten.

Meer faillissementen

De stijgingen van de prijzen, de inflatie en steeds hogere inkoopkosten zijn voor veel horecaeigenaren te veel. De verwachting van de ING is dan ook dat het aantal faillissementen in de horecasector in 2023 hoger zullen zijn dan in dit jaar. Er was een probleem door de toegenomen concurrentie als gevolg van een toename in horecazaken de afgelopen jaren. Daar komt ook bij dat sinds oktober dit jaar de ondernemingen zijn begonnen met het terugbetalen van de belastingschulden. Deze combinatie zal naar verwachting leiden tot een stijging van het aantal zaken dat zijn deuren moet sluiten.

Door: Nationale Horecagids

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes.