Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe verantwoord is terrasverwarming tegenwoordig?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Hoe verantwoord is terrasverwarming tegenwoordig?
In het hele land is men bezig met het bedenken van oplossing voor de energiecrisis. Maar wanneer je langs de terrassen loopt, zul je snel opmerken dat die vaak nog verwarmd worden. Kan dit nog wel tijdens een energiecrisis? Dit meldt Sleutelstad. 

Deze week is een onderzoek voor de gemeente Leiden afgerond, waarin is gekeken naar duurzame alternatieven om terrassen te verwarmen. Het onderzoek is geleid door Stichting Duurzame Horeca, een organisatie gevestigd in Leiden. SDH helpt horecaeigenaren hun zaak duurzamer te runnen. De conclusie van SDH is duidelijk: er zijn goede alternatieven voor terrasverwarming.

Alternatieven voor heaters

Uit het onderzoek van Stichting Duurzame Horeca zijn een aantal alternatieve opties voor terrasverwarming gekomen. Door het gebruik van een bewegingssensor gaan de heaters op het terras pas aan wanneer er daadwerkelijk iemand zit. In Breda, Valkenburg en Den Haag lopen proeven met deze aanpak.

Een optie die ondernemers in de horeca kunnen bekijken zijn rode lampen. Dit alternatief gaat minder ver dan het gebruik van bijvoorbeeld warmtedekens. Het is ook een veilig alternatief. Er kan van alles gebeuren met deze dekens, en het moet niet zo zijn dat er straks elk weekend dekens uit de grachten worden gevist.

Een ander alternatief is het gebruik van warmtekussen. Deze worden steeds populairder onder horecaondernemingen. Het energieverbruik is bovendien vijftig keer lager dan heaters en ze gaan alleen aan als er iemand op zit.

Enorme energieverbruikers

Het kost veel energie om terrassen te verwarmen. Stel dat een terras twintig elektrische heaters heeft staan van 2000 watt en deze elke avond aan laat staan voor drie maanden. De energie die hiervoor nodig is staat gelijk aan het stroomverbruik van zeven huishoudens. Ook het kostenplaatje speelt een rol: zelfs met optimistische schattingen zouden deze twintig heaters van het voorbeeld meer dan 6.000 euro per jaar kosten. Een goede reden om over te stappen naar een duurzamer alternatief. Om de ondernemers in de horeca extra te motiveren heeft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gemeentes opgeroepen duurzame verwarming van terrassen financieel te stimuleren, door bijvoorbeeld subsidies te verschaffen of korting of opslag te geven op gemeentelijke belastingen.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.