Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe verantwoord is terrasverwarming tegenwoordig?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Hoe verantwoord is terrasverwarming tegenwoordig?
In het hele land is men bezig met het bedenken van oplossing voor de energiecrisis. Maar wanneer je langs de terrassen loopt, zul je snel opmerken dat die vaak nog verwarmd worden. Kan dit nog wel tijdens een energiecrisis? Dit meldt Sleutelstad. 

Deze week is een onderzoek voor de gemeente Leiden afgerond, waarin is gekeken naar duurzame alternatieven om terrassen te verwarmen. Het onderzoek is geleid door Stichting Duurzame Horeca, een organisatie gevestigd in Leiden. SDH helpt horecaeigenaren hun zaak duurzamer te runnen. De conclusie van SDH is duidelijk: er zijn goede alternatieven voor terrasverwarming.

Alternatieven voor heaters

Uit het onderzoek van Stichting Duurzame Horeca zijn een aantal alternatieve opties voor terrasverwarming gekomen. Door het gebruik van een bewegingssensor gaan de heaters op het terras pas aan wanneer er daadwerkelijk iemand zit. In Breda, Valkenburg en Den Haag lopen proeven met deze aanpak.

Een optie die ondernemers in de horeca kunnen bekijken zijn rode lampen. Dit alternatief gaat minder ver dan het gebruik van bijvoorbeeld warmtedekens. Het is ook een veilig alternatief. Er kan van alles gebeuren met deze dekens, en het moet niet zo zijn dat er straks elk weekend dekens uit de grachten worden gevist.

Een ander alternatief is het gebruik van warmtekussen. Deze worden steeds populairder onder horecaondernemingen. Het energieverbruik is bovendien vijftig keer lager dan heaters en ze gaan alleen aan als er iemand op zit.

Enorme energieverbruikers

Het kost veel energie om terrassen te verwarmen. Stel dat een terras twintig elektrische heaters heeft staan van 2000 watt en deze elke avond aan laat staan voor drie maanden. De energie die hiervoor nodig is staat gelijk aan het stroomverbruik van zeven huishoudens. Ook het kostenplaatje speelt een rol: zelfs met optimistische schattingen zouden deze twintig heaters van het voorbeeld meer dan 6.000 euro per jaar kosten. Een goede reden om over te stappen naar een duurzamer alternatief. Om de ondernemers in de horeca extra te motiveren heeft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gemeentes opgeroepen duurzame verwarming van terrassen financieel te stimuleren, door bijvoorbeeld subsidies te verschaffen of korting of opslag te geven op gemeentelijke belastingen.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.