Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KHN verliest rechtszaak om extra steun voor coronaschade

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
KHN verliest rechtszaak om extra steun voor coronaschade
De horecasector heeft geen recht op extra steun van de overheid voor geleden schade als gevolg van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit een vonnis van de Rechtbank Den Haag in een zaak die was aangespannen door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en acht horecaondernemers.

In het vonnis van woensdag, waar Het Financieele Dagblad als eerste over schreef, bepaalden de rechters dat KHN en de horecaondernemers niet hadden aangetoond dat 'de horeca' zwaarder te lijden heeft gehad onder de coronamaatregelen dan ondernemers in andere sectoren. Sowieso vonden de rechters 'de horeca' een te brede groep omdat daar veel verschillende soorten bedrijven onder vallen die te maken hadden met verschillende beperkingen.

Daarom kon het zogeheten égalitébeginsel waar KHN en de horeca-ondernemers zich bij hun claim op baseerden niet worden toegepast. Dit beginsel gaat ervan uit dat vergelijkbare bedrijven op vergelijkbare manier moeten worden gecompenseerd. De horeca is echter niet te vergelijken met andere sectoren. Bovendien vonden de rechters niet voldoende bewezen dat de acht ondernemers zwaarder getroffen waren dan andere horecaondernemers.

Onderbouwing coronamaatregelen

KHN had onder meer aangevoerd dat de door de overheid getroffen maatregelen niet goed onderbouwd waren. Ook zou het handelen van de Staat onrechtmatig zijn geweest door de horecasector niet voldoende te compenseren voor de geleden schade. De Staat stelde dat die schade werd veroorzaakt door de coronapandemie en niet door maatregelen die door de overheid werden getroffen, maar daar ging de rechter niet in mee.

KHN zegt zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak. De horecabond is er wel tevreden over dat de rechtbank erkent dat de coronamaatregelen een last opleverden die groter is dan het normale ondernemersrisico. Tegelijkertijd gaven de rechters echter aan dat het niet aan hen is om de regels te veranderen. KHN gaat samen met zijn advocaten het vonnis bestuderen en bepalen of er beroep wordt aangetekend.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.