Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KHN Amsterdam: ‘Corona, inflatie en personeelstekorten zijn zorgelijke cocktail’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 2 min
location_on [xx]km
KHN Amsterdam: ‘Corona, inflatie en personeelstekorten zijn zorgelijke cocktail’
De Amsterdamse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN)  maakt zich zorgen over de toekomst. Door corona, inflatie en personeelstekorten is het consumentenvertrouwen flink afgenomen en geven Nederlanders minder uit aan de horeca. Ondernemer Tijn Verstappen heeft een veel positievere insteek en denkt dat Amsterdammers altijd uiteten blijven gaan, maar wel kritischer naar zaken kijken. Hij opent binnenkort twee nieuw eetgelegenheden in de stad. Dit meldt AT5. 

Verstappen is geen nieuwkomer in de Amsterdamse horeca. Met de twee nieuwe zaken erbij, heeft hij straks twaalf horecagelegenheden onder zijn naam staan. Dat doet hij door veel tijd te steken in het vinden van het perfecte interieur en door personeel uit het buitenland te halen. Voor hun nieuwe Spaanse restaurant gingen Verstappen en zijn partner eten in Madrid. Ze kwamen een kok tegen die naar Nederland wilde komen en is daar dus simpelweg ‘weggekaapt’. “Dat is niet heel bijzonder, maar je stopt er wel veel tijd en energie in, dat is at de klant merkt denk ik bij ons.”

Ander concept

Aan de andere kant zijn er ook genoeg ondernemers die zich zorgen maken. De marges van nu zorgen ervoor dat ze moeten veranderen. Soms betekent dat ook verkopen of wisselen van eigenaar. Soms starten ondernemers een nieuwe zaak op of passen ze hun concept aan. Die wisselingen ziet ook horecamakelaar Lukas Arends. Er is minder interesse om een horecazaak te starten, maar  ondernemers zetten bij bezichtigingen in op kwaliteit en overnames.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.