Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca hoeft nog geen coronamaatregelen te nemen, maar mag wel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horeca hoeft nog geen coronamaatregelen te nemen, maar mag wel
Bedrijven en organisaties hoeven voorlopig geen nieuwe maatregelen tegen het coronavirus te nemen, maar het staat ze wel vrij om dat te doen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zegt dat er zorginstellingen zijn waar medewerkers weer mondkapjes dragen en winkels waar weer ontsmettingspompjes staan. "Ik juich dergelijke initiatieven toe", laat de minister weten.

Sectoren als de horeca, kapsalons, schoonheidsspecialisten, detailhandel en sekswerkers hebben in de afgelopen maanden allemaal plannen gemaakt om zich voor te bereiden om een nieuwe coronagolf in het najaar en de winter. Die 'maatregelenladder' kent vier niveaus. Van laag naar hoog zijn dat basismaatregelen, preventiemaatregelen, interventiemaatregelen en noodremmaatregelen. De sectoren staan nu op het basisniveau. Als ze een stapje omhooggaan, kan dit bijvoorbeeld betekenen dat bedrijven looproutes moeten maken, kuchschermen moeten ophangen en dat bezoekers een tijdvak moeten reserveren voordat ze langs kunnen komen. Maar volgens Kuipers is het "nog niet nodig voor sectoren om collectief de volgende stap in de maatregelenladder te zetten naar de preventieve fase".

Toename besmettingen

Het aantal coronabesmettingen neemt de afgelopen weken snel toe, en daardoor ook de druk op de zorg. Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen is in een maand tijd gestegen van ruim 400 naar meer dan 1100. De najaarsgolf is begonnen.

Golf afgelopen najaar

Precies een jaar geleden lagen er op 13 oktober minder dan 400 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ongeveer een maand later, half november, was dat aantal gestegen tot boven de 2000. Begin december vorig jaar piekte de golf bij meer dan 2800 opgenomen coronapatiënten.

'Thermometer'

Om de corona-epidemie te volgen, gebruikt de overheid een 'thermometer'. Die staat sinds dinsdag niet meer op het laagste niveau, maar een stapje erboven. Kuipers zegt dat de overheid de ontwikkeling scherp in de gaten houdt en met nieuwe berichten komt als "het epidemiologisch beeld en de situatie in de zorg verslechteren".

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.