Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met deze drie tips bespaar je als horecaondernemer flink wat energie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Met deze drie tips bespaar je als horecaondernemer flink wat energie
Met de bizarre energieprijzen is dit het moment om energie te besparen. Dit zijn drie tips voor de horecabranche om dit te kunnen doen. Dit meldt Entree Magazine.

Keukenapparatuur

Als de keuken open gaat, worden vaak alle apparaten meteen ingeschakeld: de ventilatie, ovens en verlichting bijvoorbeeld. Daar valt volgens Entree Magazine meer op te besparen dan vaak wordt gedacht. Door de gaspitten na gebruik uit te zetten, kan al tien procent van het volledige gebruik bespaard worden. Dit geldt ook voor grills, ovens, warmhoudplaten en andere kookplaten. De frituurpan afdekken als het even niet meer wordt gebruikt, kan er overigens ook voor zorgen dat het energieverbruik wordt verminderd.

Een vaatwasser op eco-stand gebruiken, betekent dat er restwarmte wordt gebruikt om de vaat te drogen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken naar het stand-by verbruik van apparatuur. Dit zijn namelijk sluipverbruikers. Als deze na sluitingstijd helemaal worden uitgezet, dan kunnen er kosten worden bespaard.

Verlichting

Hoewel led-balken bij de aankoop duurder zijn, zijn zij wel goedkoper in het energiegebruik. Dit komt doordat ze wel 85 procent zuiniger zijn dan een conventionele gloeilamp. Hierdoor verdient de aankoop zich al snel terug. Als er nieuwe lampen aangeschaft moeten worden, dan is het het dus waard om dit te onthouden.

Soms zijn er lichten die onnodig of per ongeluk blijven branden. Zo’n foutje kost al snel enkele euro’s. Om dit te voorkomen, is het handig om gebruik te maken van bewegingssensoren. Hierdoor kan er wel tot 30 procent energie bespaard worden, ondanks dat de sensor zelf ook een beetje energie gebruikt.

Tochtbestrijding

Een luchtgordijn is een goede oplossing om tocht te bestrijden. Zo’n apparaat blaast namelijk lucht naar beneden en scheidt op deze manier de lucht buiten en binnen. Wellicht is dit je al vaker opgevallen bij winkels. Het ‘gordijn’ blaast namelijk warme lucht, waardoor de kou buiten gehouden wordt. En andersom ook. Als het ‘gordijn’ koude lucht blaast, wordt de warme lucht buiten gehouden: ideaal voor in de zomer. Het voordeel van zo’n ‘luchtgordijn’ is dat er een stabiele temperatuur gecreëerd kan worden in de zaak. Op deze manier bespaar je energiekosten én is het prettiger voor de gasten.

Daarnaast is het verstandig om tussendeuren te sluiten. Dit scheelt warmte: en dus ook energie. Door deurdrangers neer te zetten, zullen de deuren automatisch sluiten. Deze zijn betrekkelijk goedkoop én eenvoudig te installeren.

Het plaatsen van tochtstrips is een makkelijkere oplossing voor tocht. Met name in oude panden zijn er al snel kieren en naden waar veel tocht (en vocht) door kan komen. Dit is makkelijk op te lossen door deze kieren te dichten met tochtstrips. Maak vooral een rondje door de zaak en bekijk alle kozijnen, leidingen, brievenbussen e.d.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.