Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met deze drie tips bespaar je als horecaondernemer flink wat energie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Met deze drie tips bespaar je als horecaondernemer flink wat energie
Met de bizarre energieprijzen is dit het moment om energie te besparen. Dit zijn drie tips voor de horecabranche om dit te kunnen doen. Dit meldt Entree Magazine.

Keukenapparatuur

Als de keuken open gaat, worden vaak alle apparaten meteen ingeschakeld: de ventilatie, ovens en verlichting bijvoorbeeld. Daar valt volgens Entree Magazine meer op te besparen dan vaak wordt gedacht. Door de gaspitten na gebruik uit te zetten, kan al tien procent van het volledige gebruik bespaard worden. Dit geldt ook voor grills, ovens, warmhoudplaten en andere kookplaten. De frituurpan afdekken als het even niet meer wordt gebruikt, kan er overigens ook voor zorgen dat het energieverbruik wordt verminderd.

Een vaatwasser op eco-stand gebruiken, betekent dat er restwarmte wordt gebruikt om de vaat te drogen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken naar het stand-by verbruik van apparatuur. Dit zijn namelijk sluipverbruikers. Als deze na sluitingstijd helemaal worden uitgezet, dan kunnen er kosten worden bespaard.

Verlichting

Hoewel led-balken bij de aankoop duurder zijn, zijn zij wel goedkoper in het energiegebruik. Dit komt doordat ze wel 85 procent zuiniger zijn dan een conventionele gloeilamp. Hierdoor verdient de aankoop zich al snel terug. Als er nieuwe lampen aangeschaft moeten worden, dan is het het dus waard om dit te onthouden.

Soms zijn er lichten die onnodig of per ongeluk blijven branden. Zo’n foutje kost al snel enkele euro’s. Om dit te voorkomen, is het handig om gebruik te maken van bewegingssensoren. Hierdoor kan er wel tot 30 procent energie bespaard worden, ondanks dat de sensor zelf ook een beetje energie gebruikt.

Tochtbestrijding

Een luchtgordijn is een goede oplossing om tocht te bestrijden. Zo’n apparaat blaast namelijk lucht naar beneden en scheidt op deze manier de lucht buiten en binnen. Wellicht is dit je al vaker opgevallen bij winkels. Het ‘gordijn’ blaast namelijk warme lucht, waardoor de kou buiten gehouden wordt. En andersom ook. Als het ‘gordijn’ koude lucht blaast, wordt de warme lucht buiten gehouden: ideaal voor in de zomer. Het voordeel van zo’n ‘luchtgordijn’ is dat er een stabiele temperatuur gecreëerd kan worden in de zaak. Op deze manier bespaar je energiekosten én is het prettiger voor de gasten.

Daarnaast is het verstandig om tussendeuren te sluiten. Dit scheelt warmte: en dus ook energie. Door deurdrangers neer te zetten, zullen de deuren automatisch sluiten. Deze zijn betrekkelijk goedkoop én eenvoudig te installeren.

Het plaatsen van tochtstrips is een makkelijkere oplossing voor tocht. Met name in oude panden zijn er al snel kieren en naden waar veel tocht (en vocht) door kan komen. Dit is makkelijk op te lossen door deze kieren te dichten met tochtstrips. Maak vooral een rondje door de zaak en bekijk alle kozijnen, leidingen, brievenbussen e.d.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.