Horeca: zeven dagen per week werken en soms tot twee uur 's nachts

In de Noord-Hollandse horeca stonden in het tweede kwartaal van 2022 circa 7300 vacatures open. Daarom springen bij De Nadorst in Blokker en Bliss in Purmerend de dochters van de horecagelegenheden bij om de gaten op te vullen. Dit meldt NH Nieuws.

Rob Baltus is eigenaar van het restaurant De Nadorst in Blokker. Hij geeft aan dat het personeelstekort in eerdere jaren een stuk minder speelde. Er kwamen vroeger verschillende reacties op een vacature zodra deze online werd gezet. Als ondernemer kon je toen kiezen wie het beste bij het bedrijf past. Tegenwoordig moet je als ondernemer alle middelen inzetten om überhaupt een reactie te vinden.

Vakmensen

Baltus geeft aan echt op zoek te zijn naar vakmensen. Van de 7300 vacatures die open stonden in de Noord-Hollandse horeca, ging het om 3200 vacatures voor kelners en barpersoneel en 1350 voor koks.

Bij brunchroom en taartenmakerij Bliss in Purmerend wordt er ook geschreeuwd om meer personeel. Melissa Koetsier, dochter van Yasemin Öskurt, geeft aan dat het op dit moment erg zwaar is. Ze hoopt dat er snel nieuw personeel gevonden wordt. Zowel moeder als dochter werken zeven dagen per week, waarvan vrijdag de langste dag is.

Na het werk in de brunchroom maken moeder en dochter ook nog taarten op bestelling. Eigenaresse Öskurt geeft aan dat ze soms wel tot een uur of twee bezig is. In het weekend halen de klanten vaak de taarten op om hun verjaardag te vieren.

Weinig gesolliciteerd

Hoe kan het dat er zo weinig personeel te vinden is? Koetsier weet het niet. Volgens haar wordt er weinig gesolliciteerd, ondanks dat zij meerdere advertenties online hebben. Ze denkt dat de horeca misschien te zwaar is.

De huidige problematiek rondom het personeelstekort in de horecasector dwingt zaken tot het nemen van rigoureuze maatregelen. Bliss is bijvoorbeeld op zondag gesloten en ook restaurant NaDorst moet twee dagen per week dicht. Het moet niet vaker gebeuren volgens de ondernemers, want de dagelijkse kosten gaan wel gewoon door.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer