Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant investeerde 26.000 euro, maar moet mogelijk nu daardoor sluiten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Restaurant investeerde 26.000 euro, maar moet mogelijk nu daardoor sluiten
Het leek het waard: een investering van bijna 26.000 euro. Maar nu kost het verbruik van zeven gas-haters op het terras pannenkoekrestaurant De Appelsche Hof waarschijnlijk meer dan het de eigenaar oplevert. Dit meldt NOS.

Albert Nieuwenhuis uit Appelscha geeft aan dat de gas-heaters in coronatijd dé manier was om extra gasten te kunnen ontvangen, omdat zij dan buiten konden zitten op veilige afstand. Het pannenkoekrestaurant heeft toen het beste jaar ooit gedraaid. Maar inmiddels is er sprake van een hele andere situatie.

Contract loopt af

Tot november betaalt hij nog circa duizend euro voor energie, maar zodra zijn contract afloopt, gaat het restaurant waarschijnlijk tijdelijk sluiten. Niet zijn eigen keuze, maar tegelijkertijd ook wel weer. Want de ondernemer sluit liever de tent een aantal maanden en gaat lekker op vakantie, dan dat hij 4000 of 5000 euro per maand moet betalen.

Investeren in duurzame alternatieven

Tegelijkertijd overweegt de ondernemer om te investeren in duurzame alternatieven, maar dat hangt af of hij steun krijgt vanuit de overheid. Een elektrische pannenkoekenmachine en elektrische kussentjes voor nu waarschijnlijk, maar er moet wel goed over nagedacht worden. Want de kussens kosten 190 euro per stuk.

Zuinigere alternatieven

Horeca Alliantie, een samenwerkingsverband van ondernemers in de horeca, geeft aan dat Nieuwenhuis niet de enige ondernemer is die kijkt naar zuinigere alternatieven. Momenteel wordt er massaal gekeken naar de aanschaf van elektrische verwarmingskussentjes en het aanpassen van de openingstijden, zodat de frituurpan alleen op piekmomenten moet aanstaan.

Investeren is een probleem

Toch is het investeren in goedkopere oplossingen wel een probleem, want dat geld is er vaak niet volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dat komt door de problemen met de clashflow waar veel ondernemers in de horecasector last van hebben. Het is volgens de brancheorganisatie nu de zaak dat er goede omzetten worden gedraaid, zodat de schulden worden afgelost.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.