Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis
Kiezen voor de juiste horeca koeling is altijd al belangrijk geweest, maar met de huidige energiecrisis al helemaal. Met deze drie stappen is het een simpele keuze om voor de juiste koeling te gaan als horecaondernemer. Dit meldt Entree Magazine.

De allerbelangrijkste vraag blijft wat je wilt koelen. Ieder product kan namelijk een ander bewaaradvies hebben. Eieren, fruit en groente moeten bijvoorbeeld tussen de vier en acht graden gekoeld worden, terwijl de meeste vleeswaren juist een temperatuur van nul tot vier graden moeten hebben.

Saladières

Als er bereide producten moeten worden gekoeld, dan zijn saladières, koelvitrines en crushed ice bakken de uitkomst. Salades en smoothies kunnen hierin bijvoorbeeld bewaard worden en ondertussen is het ook een manier om de klant te voorzien. Het eten blijft op deze manier lang goed, zonder dat het bevriest. Een wandkoeling is de uitkomst voor voorverpakte producten, zoals flesjes of sandwiches.

Energieverbruik

Het is belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik van de koeling, vooral nu er sprake is van een energiecrisis. Sommige koelingen worden meerdere keren per dag geopend. In dat geval is het handiger om te kiezen voor een krachtiger model, zodat de koeling niet steeds aanslaat als het wordt geopend. Dat betekent overigens wel dat er meer energie wordt verbruikt dan je als horecaondernemer misschien bent gewend.

Doordat koelingen in de horeca intensiever wordt gebruikt, zal er ook een hoger energielabel op geplakt zijn. Een met energielabel A zul je vrijwel niet tegenkomen. Het standaard verbruik zit namelijk tussen de 600W en 1500W. Koelingen in de laatste categorie zijn overigens beter in staat om ook bij hogere temperaturen in de omgeving te koelen: ideaal voor in de horecakeuken.

Soorten koelkasten

Een koeling kan op drie manieren werken. Zo zijn er geventileerde koelingen, maar ook geforceerde of statische. Het is handig om als horecaondernemer te begrijpen wat het verschil tussen deze drie soorten koelingen is.

Geforceerde koelingen zijn volgens Entree Magazine het meest geschikt om professioneel te gebruiken, omdat ze het beste de temperatuur behouden – ook als de koeling vaak open en dicht gaat. Als de deur wordt geopend, kun jede koele lucht voelen én horen blazen. Dit gebeurt via de zijwanden in de kast.

Statische en geventileerde koelingen werken hetzelfde. Er vindt geen luchtcirculatie plaats, waardoor de kou zich ook niet zo goed kan verdelen. De onderkant van een statische koeling is daardoor kouder dan de bovenkant. Bij de geventileerde koeling zit er een extra ventilator in waardoor dit niet gebeurd.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe