Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis
Kiezen voor de juiste horeca koeling is altijd al belangrijk geweest, maar met de huidige energiecrisis al helemaal. Met deze drie stappen is het een simpele keuze om voor de juiste koeling te gaan als horecaondernemer. Dit meldt Entree Magazine.

De allerbelangrijkste vraag blijft wat je wilt koelen. Ieder product kan namelijk een ander bewaaradvies hebben. Eieren, fruit en groente moeten bijvoorbeeld tussen de vier en acht graden gekoeld worden, terwijl de meeste vleeswaren juist een temperatuur van nul tot vier graden moeten hebben.

Saladières

Als er bereide producten moeten worden gekoeld, dan zijn saladières, koelvitrines en crushed ice bakken de uitkomst. Salades en smoothies kunnen hierin bijvoorbeeld bewaard worden en ondertussen is het ook een manier om de klant te voorzien. Het eten blijft op deze manier lang goed, zonder dat het bevriest. Een wandkoeling is de uitkomst voor voorverpakte producten, zoals flesjes of sandwiches.

Energieverbruik

Het is belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik van de koeling, vooral nu er sprake is van een energiecrisis. Sommige koelingen worden meerdere keren per dag geopend. In dat geval is het handiger om te kiezen voor een krachtiger model, zodat de koeling niet steeds aanslaat als het wordt geopend. Dat betekent overigens wel dat er meer energie wordt verbruikt dan je als horecaondernemer misschien bent gewend.

Doordat koelingen in de horeca intensiever wordt gebruikt, zal er ook een hoger energielabel op geplakt zijn. Een met energielabel A zul je vrijwel niet tegenkomen. Het standaard verbruik zit namelijk tussen de 600W en 1500W. Koelingen in de laatste categorie zijn overigens beter in staat om ook bij hogere temperaturen in de omgeving te koelen: ideaal voor in de horecakeuken.

Soorten koelkasten

Een koeling kan op drie manieren werken. Zo zijn er geventileerde koelingen, maar ook geforceerde of statische. Het is handig om als horecaondernemer te begrijpen wat het verschil tussen deze drie soorten koelingen is.

Geforceerde koelingen zijn volgens Entree Magazine het meest geschikt om professioneel te gebruiken, omdat ze het beste de temperatuur behouden – ook als de koeling vaak open en dicht gaat. Als de deur wordt geopend, kun jede koele lucht voelen én horen blazen. Dit gebeurt via de zijwanden in de kast.

Statische en geventileerde koelingen werken hetzelfde. Er vindt geen luchtcirculatie plaats, waardoor de kou zich ook niet zo goed kan verdelen. De onderkant van een statische koeling is daardoor kouder dan de bovenkant. Bij de geventileerde koeling zit er een extra ventilator in waardoor dit niet gebeurd.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.