Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis
Kiezen voor de juiste horeca koeling is altijd al belangrijk geweest, maar met de huidige energiecrisis al helemaal. Met deze drie stappen is het een simpele keuze om voor de juiste koeling te gaan als horecaondernemer. Dit meldt Entree Magazine.

De allerbelangrijkste vraag blijft wat je wilt koelen. Ieder product kan namelijk een ander bewaaradvies hebben. Eieren, fruit en groente moeten bijvoorbeeld tussen de vier en acht graden gekoeld worden, terwijl de meeste vleeswaren juist een temperatuur van nul tot vier graden moeten hebben.

Saladières

Als er bereide producten moeten worden gekoeld, dan zijn saladières, koelvitrines en crushed ice bakken de uitkomst. Salades en smoothies kunnen hierin bijvoorbeeld bewaard worden en ondertussen is het ook een manier om de klant te voorzien. Het eten blijft op deze manier lang goed, zonder dat het bevriest. Een wandkoeling is de uitkomst voor voorverpakte producten, zoals flesjes of sandwiches.

Energieverbruik

Het is belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik van de koeling, vooral nu er sprake is van een energiecrisis. Sommige koelingen worden meerdere keren per dag geopend. In dat geval is het handiger om te kiezen voor een krachtiger model, zodat de koeling niet steeds aanslaat als het wordt geopend. Dat betekent overigens wel dat er meer energie wordt verbruikt dan je als horecaondernemer misschien bent gewend.

Doordat koelingen in de horeca intensiever wordt gebruikt, zal er ook een hoger energielabel op geplakt zijn. Een met energielabel A zul je vrijwel niet tegenkomen. Het standaard verbruik zit namelijk tussen de 600W en 1500W. Koelingen in de laatste categorie zijn overigens beter in staat om ook bij hogere temperaturen in de omgeving te koelen: ideaal voor in de horecakeuken.

Soorten koelkasten

Een koeling kan op drie manieren werken. Zo zijn er geventileerde koelingen, maar ook geforceerde of statische. Het is handig om als horecaondernemer te begrijpen wat het verschil tussen deze drie soorten koelingen is.

Geforceerde koelingen zijn volgens Entree Magazine het meest geschikt om professioneel te gebruiken, omdat ze het beste de temperatuur behouden – ook als de koeling vaak open en dicht gaat. Als de deur wordt geopend, kun jede koele lucht voelen én horen blazen. Dit gebeurt via de zijwanden in de kast.

Statische en geventileerde koelingen werken hetzelfde. Er vindt geen luchtcirculatie plaats, waardoor de kou zich ook niet zo goed kan verdelen. De onderkant van een statische koeling is daardoor kouder dan de bovenkant. Bij de geventileerde koeling zit er een extra ventilator in waardoor dit niet gebeurd.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.