Mkb-ondernemers kunnen wél een compensatie verwachten voor energiecrisis

Er komt wel een compensatie voor mkb-ondernemers met een hoge energierekening, aldus Jacco Vonhof van MKB Nederland. Het kabinet is nog niet met plannen gekomen, maar Vonhof zegt dat die er wel komen. Dit meldt NOS.

De compensatiemaatregelen die vandaag worden bekend gemaakt gaan een kleine groep ondernemers helpen volgens Vonhof. Bedrijven met een hoger energieverbruik wachten echter nog op het moment dat er meer gaat gebeuren. Deze bedrijven gaan volgens Vonhof over de kop als er niets wordt gedaan.

Geen kant-en-klaar pakket

Het is te verklaren dat er nog geen kant-en-klaar pakket ligt, vindt Mathijs Bouman, econoom. Het is duidelijk dat iedereen bakkers wil helpen, maar wat zijn de consequenties daar vervolgens van? Mogelijk is dat er met de maatregelen ook bedrijven worden gesteund die onnodig veel energie gebruiken.

Europese Commissie

Er wordt gekeken naar andere Europese landen. Daar worden de bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de hogere energierekening al wel geholpen. De Europese Commissie heeft eerder bepaald dat bedrijven die in een lastige situatie zijn gekomen door de energiecrisis steun mogen ontvangen.

Looneis niet haalbaar

Vonhof is van mening dat de looneis van de vakbonden, een 12 procent loonsverhoging, er niet in zit. De ondernemers hebben het op dit moment al ontzettend zwaar door de energiecrisis, hoge huurkosten, de arbeidsmarktkrapte en de verhoogde vennootschapsbelasting. Een verhoging van 12 procent voor het loon is niet haalbaar daardoor.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer