Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mayonaise is 130 procent duurder geworden: ondernemers gaan bijna onder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Bijna de helft van de horecaondernemers gaan door crisis bijna onder
Horecabedrijven krijgen het steeds moeilijker door de energiecrisis en de stijgende kosten door de inflatie. Met name bedrijven die nog niet lang bestaan. Vier op de tien ondernemers in de horecabranche hebben geen reserves meer. Dit meldt Omroep Brabant.

Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat er veel jonge bedrijven zijn die het bijltje neer gaan gooien. Alle prijsstijgingen bij elkaar is te veel voor de gemiddelde ondernemer.

Prijsstijging van 130 procent

Mayonaise en olie is inmiddels 130 procent duurder geworden. Boter bijna 60 procent. Voor gas en licht betaalde Bakker eerst 2600 euro per maand, maar inmiddels moet hij 3600 euro weten op te hoesten. Tot slot zijn de personeelskosten nu ook met tien procent gestegen. Het is te veel.

Rek is eruit

De problemen zijn bekend bij Eric van den Broele van onderzoeksbureau Graydon Creditsafe. Hij heeft de financiële situatie van bedrijven in de horeca in België onderzocht en volgens hem is deze vergelijkbaar met die in Nederland. Veel ondernemers hebben aanspraak moeten doen op hun reserves. Nu de prijzen nog verder beginnen te stijgen, is bij bijna de helft van alle horecaondernemers de rek eruit.

De voorspelling is dat een groot deel daarvan genoodzaakt is om te stoppen uiteindelijk. Een deel zal de zaak minder dagen ophouden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.