Bijna de helft van de horecaondernemers gaan door crisis bijna onder

Horecabedrijven krijgen het steeds moeilijker door de energiecrisis en de stijgende kosten door de inflatie. Met name bedrijven die nog niet lang bestaan. Vier op de tien ondernemers in de horecabranche hebben geen reserves meer. Dit meldt Omroep Brabant.

Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat er veel jonge bedrijven zijn die het bijltje neer gaan gooien. Alle prijsstijgingen bij elkaar is te veel voor de gemiddelde ondernemer.

Prijsstijging van 130 procent

Mayonaise en olie is inmiddels 130 procent duurder geworden. Boter bijna 60 procent. Voor gas en licht betaalde Bakker eerst 2600 euro per maand, maar inmiddels moet hij 3600 euro weten op te hoesten. Tot slot zijn de personeelskosten nu ook met tien procent gestegen. Het is te veel.

Rek is eruit

De problemen zijn bekend bij Eric van den Broele van onderzoeksbureau Graydon Creditsafe. Hij heeft de financiële situatie van bedrijven in de horeca in België onderzocht en volgens hem is deze vergelijkbaar met die in Nederland. Veel ondernemers hebben aanspraak moeten doen op hun reserves. Nu de prijzen nog verder beginnen te stijgen, is bij bijna de helft van alle horecaondernemers de rek eruit.

De voorspelling is dat een groot deel daarvan genoodzaakt is om te stoppen uiteindelijk. Een deel zal de zaak minder dagen ophouden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer