Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mayonaise is 130 procent duurder geworden: ondernemers gaan bijna onder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Bijna de helft van de horecaondernemers gaan door crisis bijna onder
Horecabedrijven krijgen het steeds moeilijker door de energiecrisis en de stijgende kosten door de inflatie. Met name bedrijven die nog niet lang bestaan. Vier op de tien ondernemers in de horecabranche hebben geen reserves meer. Dit meldt Omroep Brabant.

Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat er veel jonge bedrijven zijn die het bijltje neer gaan gooien. Alle prijsstijgingen bij elkaar is te veel voor de gemiddelde ondernemer.

Prijsstijging van 130 procent

Mayonaise en olie is inmiddels 130 procent duurder geworden. Boter bijna 60 procent. Voor gas en licht betaalde Bakker eerst 2600 euro per maand, maar inmiddels moet hij 3600 euro weten op te hoesten. Tot slot zijn de personeelskosten nu ook met tien procent gestegen. Het is te veel.

Rek is eruit

De problemen zijn bekend bij Eric van den Broele van onderzoeksbureau Graydon Creditsafe. Hij heeft de financiële situatie van bedrijven in de horeca in België onderzocht en volgens hem is deze vergelijkbaar met die in Nederland. Veel ondernemers hebben aanspraak moeten doen op hun reserves. Nu de prijzen nog verder beginnen te stijgen, is bij bijna de helft van alle horecaondernemers de rek eruit.

De voorspelling is dat een groot deel daarvan genoodzaakt is om te stoppen uiteindelijk. Een deel zal de zaak minder dagen ophouden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.