Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uitbuiting in Groningsen horeca en wantrouwen naar Arbeidsinspectie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Uitbuiting in Groningsen horeca en wantrouwen naar Arbeidsinspectie
Er wordt onderzoek gedaan door de Arbeidsinspectie naar ernstige benadeling van vreemdelingen. Ook vreemdelingen die werken in de Groningse horeca zijn in een zekere mate gedupeerd. Minister Van Gennip heeft dit geschreven in een reactie op vragen van Kamerlid Van Kent (SP). Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Ernstige benadeling is het overtreden van arbeidswetten voor arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, minimumloon en legaal werk. Als een vreemdeling ernstig wordt benadeeld, dan gebeurd dit door de werkgever.

Uitbuiting vreemdelingen

Het Dagblad van het Noorden schreef eerder een artikel over de uitbuiting van vreemdelingen. Op basis van het artikel stelde Van Kent Kamervragen. De minister wil dat het mogelijk wordt om in dit soort situaties werkgevers strafrechtelijk te vervolgen. Dat is op dit moment nog niet mogelijk. Dat komt doordat de definitie van arbeidsuitbuiting op dit moment zo beperkt is, dat maatschappelijk ongewenste situaties niet of niet voldoende kunnen worden aangepakt in het strafrecht.

Controles in Groningse horeca

Samen met een aantal andere toezichthouders heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie recent een aantal controles gedaan in de Groningse horeca. Hierbij is geconstateerd dat de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet minimumloon overtreden is. De minister geeft daarbij aan dat er tijdens de controle echter geen aanwijzingen zijn gevonden van ernstige benadeling.

Wantrouwen over Arbeidsinspectie

Van Kent is wantrouwig over de slagkracht van de Arbeidsinspectie. De inspectie heeft namelijk zelf aangegeven het werk niet meer aan te kunnen. Het Kamerlid vindt dat de minister zo snel mogelijk moet ingrijpen en dat er meer inspecteurs moeten worden aangesteld. Het blijkt namelijk zo te zijn dat er op Schiphol al twaalf jaar lang niet is gecontroleerd.

De uitbuiting van de vreemdelingen werden gesignaleerd in het rapport ‘Groningse Praktijken’ dat een beeld heeft gegeven van de ondermijning van de leefbaarheid van de stad door criminaliteit.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.