Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Consumentenprijzen zijn - zoals verwacht - opnieuw flink toegenomen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Consumentenprijzen zijn - zoals verwacht  - opnieuw flink toegenomen
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar het inflatiecijfer van de eurozone. De consumentenprijzen in het eurogebied zijn naar verwachting opnieuw flink toegenomen, mede door de sterke stijging van de gasprijs. Het CBS meldde alvast dat de inflatie in Nederland deze maand volgens de Europese rekenmethode is uitgekomen op 13,6 procent. In juli was dat nog 11,6 procent.

De inflatie speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank heeft de rente in het eurogebied al verhoogd met 0,5 procentpunt om de hoge inflatie te bestrijden. De kans dat de ECB de rente in september nog steviger gaat verhogen is toegenomen aangezien de stijging van het algehele prijspeil geen tekenen van afkoeling laat zien. Verschillende beleidsmakers van de ECB, waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hebben al gehint op een stevige renteverhoging in de eurozone.

Europese beurzen

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt hoger te beginnen aan de laatste dag van augustus. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het groen openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot de maand 0,4 procent lager af ondanks positieve cijfers over de Japanse industrie. De beurs in Shanghai daalde 0,3 procent na een krimp van de Chinese industrie in augustus.

Damrak

Op het Damrak staat AkzoNobel in de belangstelling. Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van het verfconcern verlaagd. Ook gaat de aandacht uit naar Philips. Het zorgtechnologiebedrijf betaalt de Amerikaanse overheid 4,2 miljoen euro omdat het bedrijf het leger niet goed had geïnformeerd over aanpassingen aan bepaalde producten. Philips leverde de Amerikaanse strijdkrachten apparaten voor de controle van de hartslag van patiënten.

Beurzen overwegend rood op dinsdag

De Europese beurzen sloten dinsdag overwegend in het rood. De AEX daalde 1,2 procent tot 690,31 punten en de MidKap ging eveneens 1,2 procent omlaag. De beurs in Frankfurt klom 0,5 procent, die in Parijs en Londen leverden tot 0,9 procent in. Wall Street ging voor de derde dag op rij omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent in de min op 31.790,87 punten. De brede S&P 500 en techbeurs Nasdaq zakten 1,1 procent.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0040 dollar. De olieprijzen veerden op na de forse daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 92,36 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 100,46 dollar per vat.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.