Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recessie: huishoudens hebben deze winter nog minder te besteden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Recessie: huishoudens hebben deze winter nog minder te besteden
De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal weliswaar verrassend hard, maar aan een recessie valt niet te ontkomen. Dat denken economen van ABN AMRO die voorzien dat die recessie, of zeker twee kwartalen van economische krimp, er eind dit jaar en begin volgend jaar komt. Toch zal ook over heel volgend jaar de economie nog groeien.

De bankeconomen denken dat de Nederlandse economie dit jaar met 4,7 procent toeneemt ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft onder meer te maken met inhaaleffecten na de coronapandemie. Nederland ligt daarbij voor op andere Europese landen. In 2023 denken de experts van ABN AMRO dat de Nederlandse economie met 0,5 procent groeit als die zich weer herstelt van de recessie.

Huishoudens kunnen minder geld uitgeven

Dat de situatie in de winter slechter wordt, komt door verwachte schokken zoals energietekorten en nog hogere energieprijzen die de groei dwars zitten. Ook kan de vraag afnemen omdat huishoudens en bedrijven door inflatie minder geld uit kunnen geven. In de gehele eurozone verwacht ABN AMRO een zwaardere recessie, zelfs als er geen energietekorten ontstaan.

Nederland wordt indirect geraakt

Als er wel gastekorten ontstaan treft dat vooral economieën met een grote industrie, zoals Duitsland en Italië. Nederland zal vooral indirect worden geraakt omdat het veel toeleveranciers heeft van bedrijven in andere landen.

Positief nieuws komt er uit de toeleveringsketen, waar de problemen minder erg worden. Dat betekent dat de prijzen van die kant minder hard zullen stijgen en dus de inflatie wat beperkt zal blijven. Ook de prijzen van containervervoer zullen gaan dalen.

Bedrijven vinden iets makkelijker personeel

Voor bedrijven wordt het ook iets makkelijker om personeel te vinden, want de werkloosheid zal iets oplopen. Dat komt doordat het aantal faillissementen op zal lopen tot de niveaus van voor corona. Tijdens de pandemie gingen relatief weinig bedrijven bankroet door de steunmaatregelen. Toch blijft de arbeidsmarkt krap.

Lonen stijgen niet zo hard

De inflatie blijft door de hoge energieprijzen wel langer hoog. De economen van ABN AMRO gaan uit van gemiddeld 8,7 procent dit jaar en 4 procent volgend jaar. De hoge inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt zorgt ook voor hogere lonen, al stijgen die niet zo hard als de prijzen.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.