Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zijn er eigenlijk wel zoveel horecazaken in Amsterdam als het lijkt?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Zijn er eigenlijk wel zoveel horecazaken in Amsterdam als het lijkt?
Amsterdam telt steeds meer horecazaken. De vaste horecabezoeker is dit vast al opgevallen. Over welke aantallen spreken we eigenlijk? Dit meldt Indebuurt Amsterdam.
Tien jaar geleden had je als horecabezoeker de keuze uit 496 lunchrooms en 155 gespecialiseerde koffiezaken. Vijf jaar geleden zijn deze aantallen al gestegen naar 796 en 239. Inmiddels stond de teller in juli dit jaar op 459 lunchplekken en 274 gespecialiseerde koffietenten in Amsterdam.
 
Er is dus sprake van een afname van het aantal lunchplekken ten opzichte van tien en vijf jaar geleden. Wel zijn er door de jaren heen steeds meer gespecialiseerde koffiezaken bijgekomen in de hoofdstad.
 
Zijn de besproken aantallen eigenlijk hoog? Omgerekend zijn er 8,3 lunchrooms en koffietenten per 10.000 inwoners van Amsterdam. In Utrecht is dit 5,4 per 10.000 inwoners. Vergeleken met die stad is het dus in ieder geval veel.

Corona-effect

De afgelopen twee jaar moesten meerdere horecazaken echter de deuren sluiten. Ook was een groot deel alleen open voor het afhalen van eten en drinken. Maar als we naar het totaalplaatje kijken, kan er wel gesteld worden dat het aantal lunchrooms en koffiezaken is gegroeid. 
 
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer
15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.