Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Prijzen zullen vanaf nu minder snel omhoog gaan: inflatie over zijn piek heen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Prijzen zullen vanaf nu minder snel omhoog gaan: inflatie over zijn piek heen
De inflatie in de eurozone is al over zijn piek heen en gaat snel dalen tot weer net boven de 2 procent op jaarbasis. Dat betekent dat de prijzen minder hard omhoog zullen gaan dan nu. Dat zeggen economen van kredietverzekeraar Atradius, die erop wijzen dat een groot deel van de geldontwaarding door hoge energieprijzen komt. Tenzij die nogmaals door een plotselinge schok snel gaan stijgen, verdampt de eerste prijsstijging uit het inflatiecijfer.

Ook prijsverhogingen die bedrijven hebben doorgevoerd omdat zij veel kwijt zijn aan energie verdwijnen zo na een jaar weer uit de inflatie. Bovendien wordt weggevallen productie van energie en voedsel, een andere bron van gestegen kosten, vanaf later dit jaar deels goedgemaakt door extra productie op andere plekken. Zo proberen landen als de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië meer granen te gaan leveren en zo de weggevallen Oekraïense graanproductie op te vangen.

Problemen in leveringsketen

Daarnaast spelen de vele problemen in de leveringsketen een rol bij het hoge inflatiepeil. Die werden volgens de experts van Atradius veroorzaakt doordat consumenten en bedrijven tijdens corona plotseling veel meer goederen gingen bestellen toen diensten als horeca en toerisme niet mogelijk waren. Dat zorgde ervoor dat er meer vraag ontstond naar bepaalde materialen en onderdelen.

Nu de coronamaatregelen in de meeste landen verdwenen zijn, worden uitgaven weer meer verdeeld over producten en diensten. Bovendien leiden de leveringsproblemen er ook toe dat een deel van de vraag naar producten weer verdwijnt. Ook de problemen in de leveringsketen nemen daarmee af en dus zal ook die bron van inflatie wegebben.

Voorzichtige rentebeleid ECB

De Atradius-experts voorzien dat de inflatie in de eurozone door al die effecten rond midden volgend jaar iets boven de 2 procent zal uitkomen. Dat is niet ver boven het doel van de Europese Centrale Bank (ECB). Het voorzichtige rentebeleid van de ECB is daarom niet gek, menen de experts.

Geen angst voor loon-prijsspiraal

De lonen in de eurozone stijgen bovendien niet harder dan de inflatie, dus bang voor een zogeheten loon-prijsspiraal hoeven we niet te zijn, aldus Atradius. Dat effect ontstaat als bedrijven door het verhogen van de lonen hun producten weer duurder maken om de kosten op te vangen. Op die manier ontstaat er dan nieuwe inflatie.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.