Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit is waarom het eten van rauwe oesters gevaarlijk kan zijn

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In de Verenigde Staten zijn er in korte tijd twee mensen overleden aan een bacteriele infectie nadat ze rauwe oesters hadden gegeten. Hoewel de kans op de Vibrio-bacterie klein is, is dat een van de risico’s bij het eten van rauwe oesters. Ook kunnen mensen het Norovirus oplopen. Wat gebeurt er als je dit virus of de Vibrio-bacterie oploopt? 

Vibrio-bacterie (vibrio parahaemolyticus)

Vibrio-bacterien bevinden zich van nature in water. Ook bevindt de bacterie zich in vis en schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters. De bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken, maar in Nederland gebeurt dat eigenlijk nooit. In Nederlandse schaal- en schelpdieren wordt dit nauwelijks aangetroffen, omdat de bacterie het beste gedijt in zeewater van boven de 15 graden. Geïmporteerde producten zouden wel Vibrio parahaemolyticus bevatten. In Nederland zijn er bijna geen gevallen van ziekmakende soorten bekend.
De bacterie in het water kan bij zwemmers allerlei wondinfecties veroorzaken of zelfs bloedvergiftiging. Bloedvergiftiging kan een dodelijke afloop hebben.

Norovirus

Het norovirus heel besmettelijk en kan een voedselinfectie veroorzaken. Het virus zit vooral in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters. Ze zijn mogelijk in besmet water gekweekt. Of de oesters besmet zijn, is niet te zien of ruiken. Door de oesters te verhitten, sterft het. Invriezen doet niks, want het virus overleeft kou. Toch komen de meeste besmetten door contact tussen mensen. 40 procent komt door het eten van rauwe oesters, mosselen of door het eten van rauwe groenten of fruit.

Over het algemeen is een infectie met het norovirus niet levensgevaarlijk. De meeste mensen moeten overgeven en krijgen koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkrampen. Meestal gaan de klachten na 1 tot 4 dagen weer weg. Kleine kinderen, zwangeren en ouderen kunnen er langer last van hebben. Heel soms belanden mensen in het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen door overgeven en diarree.

Het Voedingscentrum adviseert om hoe dan ook geen een rauwe oesters te eten. En als je dat wel doet, zorg en dan voor dat de oesters van gecertificeerde bedrijven afkomstig zijn.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky
Bronnen: Voedingscentrum en RIVM

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.