Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers moeten openingstijden en menu's aanpassen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ondanks dat de horeca de afgelopen maanden goede zaken draaide dankzij het mooie weer, is er nog steeds sprake van flinke personeelstekorten. Tijdens de coronapandemie zijn er veel werknemers vertrokken en niet meer teruggekomen. In Groningen moeten horecaondernemers hierdoor hun openingstijden aanpassen. Dit meldt RTV Noord. 

Restaurants gaan bijvoorbeeld niet meer open voor de lunch en bieden alleen nog diner. Of ze verkleinen de menukaart. Restaurants in het hoger segment zijn hiertoe genoodzaakt, maar ook pizzeria’s moeten bijvoorbeeld hun menu inkrimpen. Volgens voorzitter Siewert van der Zweep van de Koninklijke Horeca Nederland regio Groningen bieden sommige pizzeria’s niet meer negentig verschillende pizza, maar tussen de twintig en vijfentwintig.

Vaccinatiecampagne GGD

Net als de landelijke divisie maakt ook de Groningse divisie van KHN zich zorgen over de aankomende vaccinatiecampagne. Horecaondernemers weten dat het tijdens zulke campagnes moeilijk is om hun personeel te behouden. Van der Zweep haalt net als zijn landelijke collega de oneerlijke concurrentie wegens het hoge uurloon van de GGD aan.

Daarnaast is er de vrees dat er straks minder gasten komen door de stijgende energieprijzen, boodschappenkosten en de hogere horecaprijzen. “De ondernemers zullen nog een hele tijd bezig zijn met het aanvullen van de reserves die ze hebben moeten aanboren tijdens de lockdowns. En dat is niet zomaar gedaan.”

Innovatie

Als het aan Van der Zweep ligt, worden kinderen al vroeg bekendgemaakt met de horeca. Ja, dan duurt het nog een tijdje voordat ze er aan het werk kunnen, maar dan is er straks hopelijk een structurele oplossing. Voor nu is het tijd voor innovatieve oplossingen, zoals het gebruikmaken van een robot in het restaurant, zoals een zaak in Ten Boer dat doet. Van der Zweep geeft toe dat gasten dan echt een gezicht missen aan tafel, maar iedereen hierin een verlies kunnen accepteren met het oog op de toekomst.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.