Kilo’s minder voedselverspilling in Hoeksche Waardse horeca

Restaurant De Eendrachtshoeve (Zuid-Beijerland), restaurant De Batterij (Strijensas), Kookstudio Hoeksche Waard (Numansdorp) en Alerimus (Zorginstelling de Buitensluis in Numansdorp) deden vanaf 28 maart dit jaar mee aan een programma om voedselverspilling tegen te gaan. En met succes: zo is onder andere het bordenafval per gast met 33 procent gedaald. Dit meldt de gemeente Hoeksche Waard. 

Onderdeel van het programma was de YourChoice-campagne. De vier deelnemende horecaondernemers hebben tenminste 1 duurzamer of gezonder gerecht aan hun menukaart toegevoegd of een bestaand gerecht aangepast.

Waardering voor duurzame en gezonde YourChoice-gerechten

Vegetarisch eten of minder vlees, lokale producten en daardoor een kleinere ecologische voetafdruk zijn onderdeel van duurzame en gezonde voeding. De gasten konden de nieuwe gerechten duidelijk waarderen. In de afgelopen maanden zijn 359 YourChoice-gerechten verkocht.

Nieuwe samenwerkingen en initiatieven ontstaan

Door het project zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan, zoals tussen Alerimus en Kookstudio Hoeksche Waard. Zij zijn van plan om samen workshops voor thuiswonende alleenstaande ouderen te organiseren, zodat zij gezond blijven eten en langer voor zichzelf blijven koken. Dennis Vingerling biedt buurtbewoners de mogelijkheid hun oude frituurvet bij De Eendrachtshoeve in te leveren. De vier horecaondernemers geven hiermee het goede voorbeeld aan hun Hoeksche Waardse collega-ondernemers in de horeca. Zij willen hen zo aanmoedigen om voedselverspilling aan te pakken.

Het programma werd mogelijk gemaakt door gemeente Hoeksche Waard en provincie Zuid-Holland en begeleid door Greendish. Greendish is een landelijk expertisecentrum dat voedselaanbieders begeleidt op weg naar duurzame en gezonde voeding.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky