Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste Kamer wil meebeslissen over inzet coronamaatregelen bij opleving

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eerste Kamer wil meebeslissen over inzet coronamaatregelen bij opleving
De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

Dat bevestigt senator Peter Nicolaï van de Partij voor de Dieren na een bericht in Trouw. Hij heeft het kabinet een brief gestuurd namens vrijwel de voltallige oppositie. Alleen de handtekening van de SGP ontbreekt. Daarmee hebben de partijen een ruime meerderheid in de senaat.

Tot dusver vormde een tijdelijke wet de basis voor alle beperkende maatregelen, zoals de plicht om afstand te houden of een mondkapje te dragen en de mogelijkheid om bijvoorbeeld winkels en horecazaken te sluiten. In die wet hoefden afzonderlijke maatregelen alleen aan de Tweede Kamer te worden voorgelegd en niet aan de Eerste Kamer.

Parlementaire behandeling na zomerreces

De tijdelijke coronawet is dit voorjaar komen te vervallen, doordat de senaat niet langer instemde met verlenging ervan. Het kabinet bracht daarom vlak voor de zomer een permanente wet in consultatie. Momenteel ligt die ter advisering voor bij de Raad van State. De parlementaire behandeling wordt verwacht na het zomerreces van beide Kamers.

Maar de Eerste Kamer is dus nog niet enthousiast over het werk dat het kabinet tot dusver heeft afgeleverd. Nicolaï noemt zijn brief "een schot voor de boeg" en waarschuwt dat steun voor de wet niet erg waarschijnlijk is als het kabinet niet tegemoetkomt aan de zorgen in de senaat.

Tijdelijke bevoegdheid

Behalve hun eigen zeggenschap willen de senatoren beter in de wet verankerd zien dat de bevoegdheid om maatregelen te treffen tegen een corona-uitbraak altijd tijdelijk moet zijn. In de laatste versie van de wet is nog sprake van een bevoegdheid voor onbepaalde tijd.

Het ministerie van Volksgezondheid erkende eerder al dat de wet een spoedklus is geworden. Het kabinet houdt rekening met een opleving van het coronavirus in het najaar en wil graag voor die tijd een wettelijke basis hebben om weer in te kunnen grijpen. Ook lokale bestuurders waren al kritisch over de wet zoals die in juni in consultatie is gebracht.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.