Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers opgelet: zes tips om oververhitting bij koeling te voorkomen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers opgelet: zes tips om oververhitting bij koeling te voorkomen
De hitte is op dit moment voorbij, maar voor je het weet zitten we opnieuw in een hittegolf. Wat moet je als ondernemer met koelapparatuur eigenlijk doen bij tropische temperaturen? Dit meldt Horecamagazine.

Het vraagt veel van koel- en vriesapparatuur als de temperatuur boven de dertig graden uitkomt. Op dat soort momenten moet de apparatuur namelijk harder werken om de boel nog te kunnen koelen. Storingen en uitval zou dan ook voor kunnen komen op dat soort momenten. Om dit te voorkomen, heeft Hakvoort Professional belangrijke tips gegeven.

Beperk deuropeningen

Om te voorkomen dat er warmte naar binnen komt, is het belangrijk dat de deuren van de koelingen en vriezers zo min mogelijk worden geopend. De koeling moet namelijk harder werken om weer naar de ingestelde temperatuur te gaan als er hitte naar binnen is gekomen.

Goede luchtcirculatie

Het is belangrijk dat de koude lucht goed kan circuleren in de vriezer of koelkast. Om hiervoor te zorgen, is het belangrijk dat de apparatuur niet te vol wordt gezet. Het is met name cruciaal om de bodem vrij te houden en de ruimte aan de zijkanten van de roosters. Ook is het handig om de producten niet te hoog op te stapelen.

Ventilatie

Oververhitting kan voorkomen worden door de warme lucht goed af te laten voeren. Daarom is het cruciaal dat de ruimte rondom koelapparatuur vrij wordt gehouden. Dit betekent concreet dat er geen dozen bovenop of naast de koelkasten of vriezers gezet moeten worden.

Geen warme producten

Laat producten eerst volledig afkoelen voordat ze in de koeling worden gezet. De temperatuur in de vriezer of koeling gaat namelijk daarvan omhoog, waardoor er weer bijgekoeld moet worden. Dit zorgt ervoor dat de apparatuur weer harder moet werken.

Condensor schoon

Het is cruciaal dat de condensor stofvrij is. Als er sprake is van een ophoping van stof, dan is het koelresultaat slecht. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de warmte moeilijker wordt afgevoerd, waardoor het brandgevaar oplevert. De condensor moet gereinigd worden met een zachte borstel.

Deurrubbers vervangen

Goed sluitende deurrubbers zorgen ervoor dat de koude lucht in de koeling blijft. Als ze gescheurd zijn, dan gebeurt dit niet meer goed. Zorg er daarom voor dat kapotte deurrubbers vervangen worden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.