Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers opgelet: zes tips om oververhitting bij koeling te voorkomen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers opgelet: zes tips om oververhitting bij koeling te voorkomen
De hitte is op dit moment voorbij, maar voor je het weet zitten we opnieuw in een hittegolf. Wat moet je als ondernemer met koelapparatuur eigenlijk doen bij tropische temperaturen? Dit meldt Horecamagazine.

Het vraagt veel van koel- en vriesapparatuur als de temperatuur boven de dertig graden uitkomt. Op dat soort momenten moet de apparatuur namelijk harder werken om de boel nog te kunnen koelen. Storingen en uitval zou dan ook voor kunnen komen op dat soort momenten. Om dit te voorkomen, heeft Hakvoort Professional belangrijke tips gegeven.

Beperk deuropeningen

Om te voorkomen dat er warmte naar binnen komt, is het belangrijk dat de deuren van de koelingen en vriezers zo min mogelijk worden geopend. De koeling moet namelijk harder werken om weer naar de ingestelde temperatuur te gaan als er hitte naar binnen is gekomen.

Goede luchtcirculatie

Het is belangrijk dat de koude lucht goed kan circuleren in de vriezer of koelkast. Om hiervoor te zorgen, is het belangrijk dat de apparatuur niet te vol wordt gezet. Het is met name cruciaal om de bodem vrij te houden en de ruimte aan de zijkanten van de roosters. Ook is het handig om de producten niet te hoog op te stapelen.

Ventilatie

Oververhitting kan voorkomen worden door de warme lucht goed af te laten voeren. Daarom is het cruciaal dat de ruimte rondom koelapparatuur vrij wordt gehouden. Dit betekent concreet dat er geen dozen bovenop of naast de koelkasten of vriezers gezet moeten worden.

Geen warme producten

Laat producten eerst volledig afkoelen voordat ze in de koeling worden gezet. De temperatuur in de vriezer of koeling gaat namelijk daarvan omhoog, waardoor er weer bijgekoeld moet worden. Dit zorgt ervoor dat de apparatuur weer harder moet werken.

Condensor schoon

Het is cruciaal dat de condensor stofvrij is. Als er sprake is van een ophoping van stof, dan is het koelresultaat slecht. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de warmte moeilijker wordt afgevoerd, waardoor het brandgevaar oplevert. De condensor moet gereinigd worden met een zachte borstel.

Deurrubbers vervangen

Goed sluitende deurrubbers zorgen ervoor dat de koude lucht in de koeling blijft. Als ze gescheurd zijn, dan gebeurt dit niet meer goed. Zorg er daarom voor dat kapotte deurrubbers vervangen worden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.