"Het probleem van de horeca zit 'm niet in het salaris dat zij personeel geven"

Als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan is het dat de sociaal-maatschappelijke functie van de horeca is onderschat. Dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit meldt Trouw.

Voor het toepassen van de coronamaatregelen is volgens Willemsen met name naar de medische kant gekeken. Ondertussen zijn veel mensen echt geïsoleerd geraakt door de sluiting van de horecasector de afgelopen twee jaar, aldus de voorzitter. Gelukkig is alles nu weer open. Willemsen geeft aan dat het probleem van de horeca dan ook niet zit in de omzetten die zij draaien, want daar zit het gewoon goed mee. Maar de marges zijn wel kleiner geworden.

Geen geld om te verduurzamen

Ondernemers hebben niet meer veel reserves. Op dat gebied hebben de lockdowns hun sporen nagelaten. Laat staan dat de horecaondernemingen kunnen investeren in hun zaak op het gebied van verduurzaming, wat eigenlijk momenteel goed uit zou komen vanwege de problematiek rondom de invasie van Rusland in Oekraïne.

Veel kosten

Tijdens de coronapandemie heeft de horecasector bijna zes miljard euro verloren. Daarbij komt ook nog eens dat 1,5 miljard euro moet terugbetaald worden aan de overheid, omdat dit voorgeschoten overheidssteun is. Daar komt ook bovenop dat er sprake is van achterstallige belasting. Én de ondernemingen moeten hun personeel gewoon doorbetalen.

Groot personeelstekort

Voor de coronapandemie kampte de horecabranche ook al met een groot personeelstekort. Destijds waren er 40.000 openstaande vacatures. Dit aantal is alleen maar opgelopen. Volgens Willemsen moet de horeca werken aan een beter imago. Concreet betekent dit volgens hem dat er meer perspectief geboden moet worden op een carrière in de sector én inspelen op het mooie aan het vak.

Daarnaast is Willemsen van mening dat de horeca moet accepteren - en zelfs omarmen - dat jongeren tegenwoordig anders in het leven staan. Deze generatie hecht meer waarde aan andere werktijden. Zij willen immers ook een festival toe kunnen.

Salaris is niet het probleem

Het probleem zit niet in het salaris dat de branche geeft aan het personeel, aldus Willemsen. Een deel van de horeca betaalt ook al meer. Met wat fooi erbij heb je het volgens de voorzitter niet slecht in de horeca. Een hoger salaris zou daarnaast ook ergens vandaan moeten komen. Concreet zou dit betekenen dat de prijzen van bijvoorbeeld bier nóg meer zouden moeten stijgen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer