Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

"Het probleem van de horeca zit 'm niet in het salaris dat zij personeel geven"

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
"Het probleem van de horeca zit 'm niet in het salaris dat zij personeel geven"
Als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan is het dat de sociaal-maatschappelijke functie van de horeca is onderschat. Dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit meldt Trouw.

Voor het toepassen van de coronamaatregelen is volgens Willemsen met name naar de medische kant gekeken. Ondertussen zijn veel mensen echt geïsoleerd geraakt door de sluiting van de horecasector de afgelopen twee jaar, aldus de voorzitter. Gelukkig is alles nu weer open. Willemsen geeft aan dat het probleem van de horeca dan ook niet zit in de omzetten die zij draaien, want daar zit het gewoon goed mee. Maar de marges zijn wel kleiner geworden.

Geen geld om te verduurzamen

Ondernemers hebben niet meer veel reserves. Op dat gebied hebben de lockdowns hun sporen nagelaten. Laat staan dat de horecaondernemingen kunnen investeren in hun zaak op het gebied van verduurzaming, wat eigenlijk momenteel goed uit zou komen vanwege de problematiek rondom de invasie van Rusland in Oekraïne.

Veel kosten

Tijdens de coronapandemie heeft de horecasector bijna zes miljard euro verloren. Daarbij komt ook nog eens dat 1,5 miljard euro moet terugbetaald worden aan de overheid, omdat dit voorgeschoten overheidssteun is. Daar komt ook bovenop dat er sprake is van achterstallige belasting. Én de ondernemingen moeten hun personeel gewoon doorbetalen.

Groot personeelstekort

Voor de coronapandemie kampte de horecabranche ook al met een groot personeelstekort. Destijds waren er 40.000 openstaande vacatures. Dit aantal is alleen maar opgelopen. Volgens Willemsen moet de horeca werken aan een beter imago. Concreet betekent dit volgens hem dat er meer perspectief geboden moet worden op een carrière in de sector én inspelen op het mooie aan het vak.

Daarnaast is Willemsen van mening dat de horeca moet accepteren - en zelfs omarmen - dat jongeren tegenwoordig anders in het leven staan. Deze generatie hecht meer waarde aan andere werktijden. Zij willen immers ook een festival toe kunnen.

Salaris is niet het probleem

Het probleem zit niet in het salaris dat de branche geeft aan het personeel, aldus Willemsen. Een deel van de horeca betaalt ook al meer. Met wat fooi erbij heb je het volgens de voorzitter niet slecht in de horeca. Een hoger salaris zou daarnaast ook ergens vandaan moeten komen. Concreet zou dit betekenen dat de prijzen van bijvoorbeeld bier nóg meer zouden moeten stijgen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.