Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders begonnen vorig jaar steeds vaker met een nieuwe baan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Nederlanders begonnen vorig jaar steeds vaker met een nieuwe baan
Veel meer Nederlanders zijn het afgelopen jaar aan een nieuwe baan begonnen dan voorheen, nu werkgevers hard op zoek zijn naar nieuw personeel. In het eerste kwartaal telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 1,9 miljoen werkenden die nog geen twaalf maanden met hun huidige baan bezig waren. Dat waren er 400.000 meer dan een jaar eerder.

Eerder dit jaar meldde het statistiekbureau al dat het voor werkgevers moeilijker dan ooit is om nieuw personeel te vinden. Vooral jongeren profiteerden van de grote vraag naar arbeidskrachten door van job te wisselen of te beginnen met betaald werk. In totaal 792.000 werkenden onder de 25 jaar waren nog geen jaar aan de slag bij hun werk- op opdrachtgever. Bij meer dan de helft lijkt dit om een bijbaan te gaan van minder dan 20 uur per week.

Onmogelijk en onaantrekkelijk

In het eerste kwartaal van 2022 waren er juist minder mensen die tussen de één en twee jaar hun huidige werk doen dan een jaar eerder. Mogelijk maakte de coronacrisis het onaantrekkelijk of onmogelijk om in die tijd aan een nieuwe baan te beginnen. Het aantal werkenden dat al langer dan twee jaar op dezelfde plek zit, bleef min of meer gelijk.

Aantal nieuwkomers gestegen

Ook in andere landen van de Europese Unie steeg het aantal 'nieuwkomers' op de werkvloer. Van alle lidstaten was hun aandeel op de totale werkzame beroepsbevolking alleen in Finland groter dan in Nederland. Bij de Europese vergelijking, opgesteld door het Europese statistiekbureau Eurostat, ging het om mensen die korter dan drie maanden hun huidige baan hebben.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.