Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Just Eat fors hoger in AEX

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was woensdag een flinke stijger in een hoger gesloten AEX-index op de beurs in Amsterdam. Analisten van de Amerikaanse bank Citigroup herhaalden het koopadvies voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl. Ook chipmachinefabrikant ASML stond bij de winnaars op Beursplein 5 na bekendmaking van de kwartaalresultaten. Verfconcern AkzoNobel ging juist omlaag na publicatie van de cijfers.

De AEX eindigde 0,7 procent hoger op 694,41 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 919,56 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Beleggers waren verder vooral in afwachting van het belangrijke rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en zijn ook benieuwd of Rusland de gastoevoer via de belangrijke Nord Stream 1-pijplijn weer opstart na afronding van de onderhoudswerkzaamheden.

ASML

Just Eat Takeaway kreeg er ruim 9 procent aan waarde bij, gevolgd door chipbedrijf Besi dat 4,2 procent steeg. ASML werd 3,4 procent meer waard. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet en winst, maar verlaagde de omzetverwachting voor het hele jaar. Door het wereldwijde chiptekort kan ASML minder snel chipmachines bouwen.

AkzoNobel leverde 1,4 procent in. De onderneming had in het tweede kwartaal last van de coronalockdowns in China. Daarnaast begonnen doe-het-zelfzaken in Europa hun voorraden verf af te bouwen. Bierbrouwer Heineken was de grootste verliezer bij de hoofdfondsen op het Damrak met een koersdaling van 1,9 procent.

Uniper

Uniper dikte 13 procent aan in Frankfurt. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt zullen de details van het reddingsplan voor het noodlijdende energiebedrijf vrijdag worden besproken met bondskanselier Olaf Scholz. Persbureau Reuters meldde dat de Duitse regering een belang van 15 tot 30 procent wil nemen in Uniper.

In Stockholm verloor Volvo Car meer dan 5 procent. De Zweedse autoproducent wist de winst in het tweede kwartaal flink op te voeren mede dankzij de beursgang van zusterbedrijf Polestar, dat alleen elektrische auto's maakt. Het bedrijf verkocht wel minder auto's.

De euro was 1,0199 dollar waard, tegen 1,0244 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 103,14 dollar. Brentolie daalde 0,8 procent in prijs tot 106,52 dollar per vat.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.