Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds meer terrassen rookvrij: KHN wel tegen wettelijk rookverbod terrassen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Steeds meer terrassen rookvrij: KHN wel tegen wettelijk rookverbod terrassen
Steeds meer horecaondernemers maken hun terras rookvrij. Dat signaleert brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) naar aanleiding van de stap van fastfoodketen McDonald's om zijn Nederlandse terrassen eind deze zomer rookvrij te maken. KHN blijft wel tegen een wettelijk rookverbod op terrassen, omdat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen of ze roken in de ban doen op hun terras.

De organisatie kan geen concrete cijfers geven van het aantal ondernemers dat hun terras rookvrij maakt, maar zegt de leden te informeren "waar ze kunnen over deze trend". KHN zegt dat ondernemers er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld geen asbakken meer te plaatsen of het terras gedeeltelijk rookvrij te maken. "We zien in de praktijk steeds meer smaken voorbijkomen", zegt een woordvoerster.

Zien roken, doet roken

De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, te weten het Longfonds, KWF en de Hartstichting, zeggen "superblij" te zijn met de stap van McDonald's. "Zien roken, doet roken. En als kinderen het minder zien, gaat dat echt verschil maken. We zijn blij met elk initiatief. Die gaan de toon van de muziek bepalen", laat een woordvoerder weten. Volgens hem wordt niet roken op terrassen maatschappelijk steeds breder gedragen, zeker op terrassen waar kinderen komen. Daarbij verwijst hij naar verschillende peilingen.

Onder bepaalde voorwaarden

Er mag momenteel onder bepaalde voorwaarden nog op buitenterrassen gerookt worden. Behalve McDonald's hebben andere grote bedrijven ook al stappen genomen om roken te verminderen. Zo mogen medewerkers van luchtvaartmaatschappij KLM sinds begin dit jaar zowel binnen als buiten niet meer roken in KLM-gebouwen en op KLM-terrein. Volgens Rookvrij Nederland zijn ook PostNL, het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB en telecomconcern KPN bezig om rookvrij te worden. Vorig jaar stopte supermarktketen Lidl al met de verkoop van sigaretten en tabak.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.